50 dkg sima liszt
Kb. 2,7 dl langyos tej
3 dkg élesztő
4 ek porcukor
2 nagy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
A cukorsziruphoz
40 g víz
40 g cukor
Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel.
Ha felfutott az élesztő,mehet a lisztbe a porcukor a só a tojassárgája és végül az élesztős tej. Mehet a dagasztó gépbe vagy akár kézzel is dagaszthatjuk. A vajat fokozatosan adjuk hozzá.
Jöhet 40 perc kelesztés.
Ezután vágjuk 8 egyenlö részre a tésztát, majd gombocozuk ki, azaz a szélei felől huzzúk befelé a tészta széleit majd fordítsuk meg és formászzuk gombócokra. 15 perc pihentetés következik.
Ezután a gombócot ketté vágjuk és kinyújtjuk a tésztákat 2 darab kb 15 cm átmérőjüre, majd a kinyújtott tésztákat felvágjuk 8-8 részre, és egymásra rakjuk a háromszögek csúcsával egymással szembe felváltva. Ezután összefogva lefektetjük összenyomjuk az egyik oldalon felül majd a másik oldalon is felül utána a mindkét oldal alját is és az össze nyomott felsőrészt a tészta alá fordítjuk és így kialakul a forma.
helyezzük a megformázott kalácsokat a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Jöhet egy újabb kelesztés 25 perc.
A kalácsok mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütöbe kb. 20 percre. De előtte vízzel permetezzünk le a kalácsokat.
Ha nagyon sülne a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral és azt a sütes vége előtt vegyük le.
Amikor betettük a kalácsot spricnivel fújjunk be egy kis vizet a gőz jót tesz neki.
Miután kivettük a kalácsokat még melegen a cukorsziruppal kenjük le a tetejét.
A cukorszirup úgy készül, hogy a vizet a cukorral összekeverjük és kb 1-max 2 percig főzzük majd kiöntjuk egy pohárba.
1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc). 2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérem a sót + a liszteket. Langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, teszek bele egy evőkanállal a kimért lisztből, elkeverem, majd a tetejére sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne. Olyan lágynak kell lennie, mint m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű