50 dkg kalács liszt vagy BL-55 sima liszt
Kb. 2,6 dl langyos tej
3 dkg élesztő
4 ek porcukor
2 nagy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel.
Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe a porcukor a só a tojassárgája és végül az élesztős tej. Mehet a dagasztó gépbe vagy akár kézzel is dagaszthatjuk. A vajat fokozatosan adjuk hozzá.
Jöhet 40 perc kelesztés.
Ezután a tésztát 8 észre vágjuk és gombócozzuk azaz a tészta széleit húzzuk befelé majd megfordítjuk és a kezünkkel gombóc formát alakítunk ki.
Jöhet újabb 15 perc pihentetés.
A videó alapján megformázzuk a kalácsokat.
Az így elkészült kalácsokat egy sütőpairral bélelt tepsibe tesszük.
Jöhet egy újabb 20 perces kelesztés. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelgitjük.
Kenjük le a kapcsolat a felvert tojással.
A kalácsok mehetnek is az előmelegített sütöbe kb. 20-22 percre. De előtte vízzel permetezzünk a sütőbe
Ha nagyon sülne a teteje, akkor takarjuk le
sütőpapírral és azt a sütés vége előtt vegyük.
videó Szűcs István
Házi Pékek Klubja - kenyerek, sütik, desszertek, pizzák
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem. 2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvaszto...
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Nehézség: KönnyűKelt tésztát készítünk. A dobozokat alufóliával bevonjuk. Megkenjük olajjal. A megkelt, kisodort tésztát 2 cm-es csíkokra vágjuk és a dobozra tekerjük h egy kicsit fedjék egymást....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előtésztát a sütés előtti este készítsd el: a langyos tejben oldd fel az élesztőt, majd keverd bele a lisztet egy fakanállal. Takard le és szobahőmérsékelten pihentesd egy éjsza...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz összetevőket alaposan összedolgozzuk, duplájára kelesztjük és 200-210 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű