20 dkg puha vaj (itt most fontos, hogy ne margarint használjunk)
3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
háromnegyed bögre porcukor (16 dkg)
1 csipet só
2 tojás sárgája
+ kevés porcukor a szóráshoz
+ lekvár vagy dzsem a töltéshez
A hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk.
Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt összegyúrjuk a tésztát. Picit erőteljesebben, gyorsabban, mert fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. És igen, ennyi liszt kell, nem sok, csak türelem, a vaj folyamatosan puhul a kezünk alatt a tésztánk pedig összeáll, és olyan lesz, amilyennek lennie kell, rugalmas kis gombóc.
A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan.
3-4 mm vastagság a tökéletes, szaggatni. Érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és ott kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el. A korongok tepsibe helyezésében jó segítség egy lapos kenőkés, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
170 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben 10 perc alatt kész. Fehérnek kell maradniuk, nem kaphat az aljuk sem színt. Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani, mert atomjaikra esnek.
Mikor a korongok kihűltek, akkor a lyukas felüket szórjuk meg alaposan porcukorral, a teli korongok alját kenjük meg kb. egy-egy teáskanál lekvárral, és ragasszuk össze őket.
A tojásokat cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, vajat, rumot, jól kikeverjük. Beleöntjük a darált diót és a tejet, simára dolgozzuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA töltelékhez a hozzávalókat elkeverjük. A világos és a kakaós laphoz a hozzávalókat külön tálba mérjük. A tejföllel mindkettőből rugalmas, nyújtható tésztát gyúrunk. A kakaó...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűA margarint és a lisztet a 4 evőkanál hideg vízzel tésztává gyúrjuk, majd vékonyan kibéleljük vele a piteformát. 180 fokos sütőben vakon süssük készre 20 perc alatt. A citromlevet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű