350 g liszt
7 g só
1 dl (100 g) tej
0,75 dl (75 g) víz
50 g (kb 2 ek) tejföl
1,2 dkg (12 g) friss élesztő VAGY fél zacskó szárított
1 ek (10-15 g) olaj
Töltelék
kb 200 g sajt
kb 200 g sonka felvágott vagy kolbász,gomba, stb
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt felfutni ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
Beleöntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
40 percen át kelni hagyjuk a tésztát
6 db-ba vágjuk (kb 100 g) és gombócokat formázunk belőle
Picit lisztezett felületen kb 15-20 cm-es átmérőjű kört nyújtunk belőle.
Egyik negyedére felvágottat vagy kolbászt rakunk, a másik negyedére a felvágott mellé reszelt sajtot.
Félbe hajtjuk és a szélét lenyomkodjuk, majd megint félbe úgy hogy a sajtos negyed legyen felül, így egy háromszöget kapunk.
Sütőpapíros tepsire tesszük.
Tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy magvakkal. Ha szép fényesre szeretnénk, akkor kenjük le felvert tojással a tetejét, de nem szükséges.
15 percet kelesztjük tepsin a zsemléket .
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.
Szép pirosra sütjük, kb 15-25 perc kell nekik. Ha szépen megpirult a tetejük már jók is.
kalcirecept
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt belemorzsoljuk, majd ráöntjük a langyos vizet. Egy fakanállal alaposan összeforgatjuk. Lefedve, a konyhapulton 12 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A száraz összetevőket egy konyhai robotgépben keverd jól össze 2. Öntsd hozzá a vizet, majd az oliva olajat 3. Öntsd bele a lenmag felét 4. A géppel dagaszd kb. 10 percet 5....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt tejben kis cukorral felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóhoz adjuk,jól összegyúrjuk,pogácsákat szaggatunk belőle és közepes lángon kisütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük. 500 g lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttat...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Közepes