menu

Családireceptkönyv.hu

Limara JBFK kenyere


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



3 dl víz
2 csapott tk. só
1 dkg friss élesztő
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
1 tk sikér
20-25 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 dkg friss élesztő

Elkészítés:



A vizet, élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a Thermomixben 3p/37fok/2-es fokozaton.
A többi hozzávalót az üstbe tesszük, és 3 percet dagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük, hagyjuk a duplájára kelni. Közben egyszer átgyúrjuk.
Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt majd cipót vagy kenyeret formázunk belőle. Jénait sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük és lefedjük.
Duplájára kelesztjük, majd késsel bevágjuk.
A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vízzel és az előmelegített 230 fokos sütőbe tesszük. Kb. 50 perc alatt készre sütjük. Mikor kész rácsra tesszük hűlni, hideg vízzel lespricceljük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az én öregtésztám:

3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő

Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.
Jó ideje egészen leegyszerűsítve készítem az öregtésztát. Gépbe készítek:

50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt
Újabb kiegészítés:

Cukor nem kell az öregtésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.

50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő

Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.

Limara JBFK kenyere

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dóra
Zsebes zsömle
Zsebes zsömle

Egy kelesztő tálban a liszt kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lakatos
Ch mínusz kifli
Ch mínusz kifli

Először bedagasztom a tésztát majd 10percig pihentetetem. Ezután kifliket formázunk, és 40 perc kelesztjük. Ha lejárt az idő és szépen megkelt, 220 fokos sütőben 25 -30 perc alatt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Császárzsemle
Császárzsemle

A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva tettem a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programon 20 perc alatt közepesen kemény t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Nutellás csavart csiga
Nutellás csavart csiga

1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk