menu

Családireceptkönyv.hu

Így készül a tökéletes piskóta a nagyi szerint


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 tojás
6 púpozott evőkanál
6 púpozott evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál citromlé
1 csipet só
bizonytalanok csipet sütőport is tehetnek bele , de nélküle is tökéletes lesz

Elkészítés:


A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t.

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával és a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet , elkezdem verni. és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadom és olyan kemény habbá verem, hogy a habverőn megáll. Megmagyarázhatatlan, kemény, habos – ha ezt érezzük, azonnal abba kell hagyni a habverést.

Tipp: Ha valami oknál fogva a fehérjénk nem verődik fel, akkor egy csipetnyi sót vagy egy csepp ecetet rakjunk bele!

A kemény habba belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört kell, hogy leírjon fentről lefelé. Ugyanezzel a mozdulattal keverve belehintem az átszitált lisztet. és könnyedén összeforgatom.

Egy tortaformát vagy tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy csak az alját kenem vajjal, és lisztezem , (A sütőforma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tésztánk) majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, sülés közben a közepe némileg felpúposodik és beteszem az előmelegített sütőbe. 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütőajtót nyitogatnám. Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóhoz teszek egy hurkapálcikát és rázárom az ajtót. Így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből. Ha már érezni lehet a tészta illatát a lángot mérsékelem. A megsült piskótát (tűpróbával ellenőrzöm) hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom és deszkára borítva a sütőpapírt lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. Ezt a műveletet csak jó éles hosszú pengéjű késsel lehetséges anélkül, hogy morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel például lekvárral megkenve majdnem minden torta alaptésztája lehet. Krém nélkül pedig még a legszigorúbb diéta esetén is szabad fogyasztani, kivéve a cukorbeteg diétáját.

Piskótatekercs készítésekor használjunk nagyobb méretű tepsit, és vékonyabb tésztát süssünk. Amikor elkészült, még melegen tegyük a tésztát tiszta konyharuhára, tekerjük többször ki-be, majd összesodorva hagyjuk kihűlni. Így nem törik, ha a töltés során összetekerjük.


Vajas piskóta

Egy tepsi süteményhez a 6-6-6 arányú verziót javaslom. Ehhez jön még 10 dkg vaj, és fél csomag sütőpor. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját is. A fehérjéket kemény habbá verjük. A lisztet kanalanként belekeverjük a cukros krémhez, majd óvatos mozdulatokkal a kemény fehérjehabot is beledolgozzuk a masszába.


Vizes piskóta

6 tojás-6 cukor-6 ek víz-8 ek liszt-1 tk szódabikarbóna. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd a vízzel és a szódabikarbónával együtt még egy jó ideig keverjük (a régi szakácskönyvek 10 percet javasolnak). Ezután tesszük bele felváltva a lisztet, meg a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Piskóta cukorbetegeknek

5 tojás,
10 dkg glukonon,
10 dkg liszt,
csipetnyi só

A tojásfehérjét egy nagyobb tálban elkezdem verni. Ha már tejfehér a színe, három részben hozzáadagolom a glukonont, közben kemény habbá verem. A tojások sárgáit egy másik edényben ugyancsak fehéredésig keverem, majd apránként, lassan, lazán, könnyű mozdulatokkal a fehérjéhez keverem. Végül az előzőleg átszitált lisztet is beleszórom és kézi kis habverővel óvatosan összeforgatom. Ha a massza már egészen egynemű, vagyis nem látszik ki belőle külön-külön a liszt és a tojássárga papírral bélelt formába simítom. Az ismert módon megsütöm. Az összes energiatartalma 1090 kcal, összes szénhidráttartalma 170 g, ebből szorbit 100 g.

Így készül a tökéletes piskóta a nagyi szerint

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Chia-szezám ropogós by Monika Ollé Lunák
Chia-szezám ropogós by Monika Ollé Lunák

A tojásfehérjét habosítsd fel, de nem kell habbá verni. Keverd bele az olvasztott olajat, a sót és a citromlevet. A száraz hozzávalókat vegyítsd el és keverd bele a masszába. Kész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütés nélkül/Vaníliás-almás keksz szelet
Sütés nélkül/Vaníliás-almás keksz szelet

Pucoljuk meg az almákat, s vágjuk fel őket vékony szeletekre, majd cukrot hozzáadva főzzük sűrűre. Főzzünk pudingot, azt is kicsit sűrűbbre, majd keverjük össze az almával. Hagyjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás-meggyes bögrés recept
Almás-meggyes bögrés recept

A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Bögrés csörögefánk dédmamától
Bögrés csörögefánk dédmamától

1. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. 2. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a tejet, majd a tojásokat. 3. Nagyjából összekeverjük, majd összegyúrjuk (nagyon gyorsan megy)...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk