1-1,5 kb csontos, bőrös csirkecomb kisebb darabokra vágva
1 citrom
0,5 dl olívaolaj
só, bors
1 ek vermut
Gombás rizottóhoz:
3 dkg száríott erdei (30-40 dkg csiperkével is szoktam)
3 fej salottahagyma felkarikázva
10 dkg magozott, fekete olívabogyó
25 dkg kerek szemű rizottórizs, megmosva, lecsöpögtetve
A szárított gombát 5 dl vízzel leforrázuk és lefedve 30 percig ázni hagyjuk.
A citromot 8 részre vágjuk és bedörzsöljük vele a csirmecombokat, megkenjük olíva olajjal és 20 percre félrerakjul. A citromok felét félretesszük, a többi nem kell már.
A gombát leszűrjük, a vizet félretesszük.
A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
A gombát felcsíkozzuk, a hagymát felkarikázzuk és összekeverjük őket a rizzsel. Sózzuk, borsozzuk és tepsibe tesszük.
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és bőrükkel lefelé a rizsre tesszük. Mellétesszük a citromokat és alufóliával buggyosan lefedve sütőbe tesszük.
35 percig sütjük. Ekkor a csirkecombokat kicsit kivesszük, megkeverjüka rizst, visszatesszük a combokat bőrrel felfelé és még 15 percet sütjük.
A gombát szoktam sima csiperkével helyettesíteni, kb 30-40 dkg. Akkor sima vizzel öntöm fel az áztató lé helyett.
Az olívabogyót simán ki lejet hagyni ha nincs.
Melegítsük elő a sütőt a maximum hőfokra. Pirítsuk meg egy serpenyőben, olívaolajon a zsályát és 6 apróra vágott szalonnacsíkot. Aprítsunk fel 2 gerezd fokhagymát, 1 hagymát, a z...
Elkészítési idő: 8 óra Nehézség: NehézA fokhagymát megtisztítjuk és egészben pirítani kezdjük egy kevés olívaolajban, majd hozzáadjuk a felszeletelt csirkét és 9-10 percen át pirítjuk, közben kavargatjuk, hogy minden o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet kiklopfoljuk, majd sóval és borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük mustárral. Az újhagymát és a paprikát felszeleteljük. A csir...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet kétféleképpen is tölthetjük. Vagy zsebet vágunk a filébe, vagy nagyobb, vékony szeleteket vágunk, amihez egy klopfoló segítségét is hívhatjuk, a tölteléket a szelete...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű