menu

Családireceptkönyv.hu

Eszterházy torta


Írta:

Elk. idő: 2,5 óra
Adag: 16
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához
Tészta: 10 tojás fehérje, 30 dkg cukor, 23 dkg dió, 12 dkg rétes liszt, csipet só.
Krém: 3 púpos e.kanál finomliszt, 2,5 dl tej, 2 cs vaníliás cukor, 5 tojás sárgája, 2 e. kanál rum vagy rumaroma, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg mascarpone
A tetejére én főzős fondant-ot tettem, de lehet csoki is.

Elkészítés:


1. a diót sütőpapírra tepsibe tettem és 160 fokon kb 10 percig pirítom, aztán ledaráljuk.
2. a tojásfehérjét felverjük a végén apránként adagolva hozzá a cukrot is, aztán lazán nem összetörve a habot, belekeverjük a dió+liszt+só keverékét.
3. sütőpapírra 20 cm átmérőjű kört rajzolunk és kb 1 cm vastagon rákenünk a tésztából. 10 perc alatt megsül, 5 ilyen lapot kell egyenként sütnünk.
4. a krémhez a lisztet+a tojás sárgáját pici tejjel simára habarjuk, a többi tejet benne a rummal, cukorral tűzre tesszük, beleöntjük a lisztes keveréket és sűrűre főzzük. Nem kell forralni, jó sűrű lesz. Lefedve hagyjuk kihűlni.
5. A szobahőmérsékletű vajat kihabosítom, hozzáadom a mascarponet, azzal is, aztán a kihűlt tojásos lisztes krémmel jól kikeverem. Lehet bele marék darál diót tenni, + még egy kis rumot ízlés szerint.
6. összerakom a tortám az 5 lapot a krémmel, oldalára kenek krémet, a tetejére nem. A krémből hagyok egy keveset, amibe kevés kakaót kevertem és azzal díszítettem a legvégén.
7. Fondant. 250g cukor, 130 ml víz, 1 kávés kanál 20 % ecet. Tűzre teszem és forrástól számítva 10 percig nagyon lassan gyöngyözve főni hagyom, aztán átöntöm egy fém tálba. Addig kevergetem finoman, amíg fehéredni és sűrűsödni kezd. Innen még 5 perc kevergetés és önthetjük a tortánkra. Óvatosan késsel elhúzzuk a széléig. Én hagytam egy kicsit a tálban, kevertem hozzá egy kis kakaót és csigavonalban rácsurgattam. Késsel sugarakat vonalkáztam bele felváltva a közepétől kifelé a másikat a szélétől befelé.
8. Pár órára hűtőbe tesszük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: én egy 28 cm-es tortához másfélszeres mennyiségű tésztát és kétszeres mennyiségű krémet csináltam. A fondant épphogy elég lett rá, lehetett volna picit vastagabb.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajttorta
Sajttorta

Készítsük el a kérget. Melegítsük elő a sütőt (180°C) és a tortaformát (26 cm) béleljük ki sütőpapírral. A darált kekszet és az olvasztott vajat jól összekeverjük, majd a formába b...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
RÉPATORTA HÚSVÉTRA
RÉPATORTA HÚSVÉTRA

Lereszeltem a megtisztított sárgarépát, kimértem a lisztet és a fűszereket, majd egy nagyobb tálban a tojásokat a cukrokkal és a vajjal habosra kevertem kézirobottal, felváltva adt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kiss Erika
Lúdláb torta
Lúdláb torta

A tojásokat válasszuk ketté . A fehérjét kezdjük el felverni , amikor már félig keménnyé válik adjuk hozzá kanalanként a cukrot , miközben továbbra is verjük . Amikor már szinte te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi lekváros torta.....
Karácsonyi lekváros torta.....

Rövid ideig a hűtőben dermesztjük,majd hat egyforma részre osztjuk,kerekre nyújtjuk,és 170 c-os sütőben mindegyiket külön-külön megsütjük.Minden lapot megkenünk más.más lekvárral,é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk