50 dkg liszt (Bl 80 vagy vegyesen Bl55 és rétesliszt)
2 csapott t. kanál só
csipet cukor
csipet aszkorbin sav
2 e. kanál oliva olaj vagy libazsír
2 e.kanál burgonyapehely- elhagyható
10 g élesztő
25 dkg öregtészta
kb 2.7 dl langyos víz
A hozzávalókból közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, sima és rugalmas legyen. Meleg helyen, letakarva vagy kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Deszkára borítjuk, a tenyerünkkel ellapogatjuk, jobbról-balról középre hajtjuk a tésztát és fentről lefelé feltekerjük, miközben megpróbáljuk veknire formázni. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, hagyjuk megint duplájára kelni. Közben előmelegítjük a sütőt 240 fokra. Sütés előtt pengével bemetszést ejtünk a kenyerünkön, vízzel lefújjuk, a tetőt is belülről, rátesszük és kb 35 perc alatt készre sütjük. 15 perc után mérsékelhetjük a hőfokot 200 fokra.
Öregtészta:
50 dkg liszt
3 dl langyi víz
csipet só
10 g élesztő
hozzávalókat bedagasztjuk, kiolajozott nylon zacskóba (jó nagyba) tesszük és a konyha pulton hagyjuk 10-12 órát. Ezalatt megkel és össze is esik. Ekkor betesszük a hűtőbe és kb 8-10 napig használhatjuk kenyér sütéshez. Ettől lesz igazi kenyér íze a kenyerünknek.
A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, majd a langyos vízzel sima tésztává dagasztjuk (nekem ez kb. 10 perc, a robotgép dagasztó spiráljával... ? ). Miután kétsze...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. 2. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőtészta összekeverni, 15 perc pihi. Hozzá a többi, dagaszt, 30 perc kél. Átgyúrni 30 perc kel Átgyúrni, formázni. Edényt spriccelni, kenyeret bevágni, 230 fok 15 perc fedő...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz