1 konyhakész csirke
60 dkg burgonya
1 közepes narancs
3 kis sárgarépa
2 alma
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 borókabogyó
1 ek vaj
A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobb hájakat és bőrdarabokat levágjuk róla. A zöldségeket megtisztítjuk, az almát meghámozzuk (ki hogyan szeretné), a narancsot megmossuk. A kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárgarépát a felszeletelt hagymával és fokhagymával enyhén sózzuk, borsozzuk majd összekeverjük 2 borókabogyóval.
A pataki tálat 20 percre vízbe áztatjuk. A tál aljára vékony rétegben teszünk a zöldségekből és az apróra vágott almából. Ennek a tetejére tesszük a csirkét, amit csak sózunk, és borsozunk.
A narancsot kettévágjuk, és a csirke fölött megnyomjuk, hogy a leve a csirkére csöpögjön. Facsarunk narancslevet a csirke hasába is, majd a két fél narancsot betesszük a hasüregbe 2 borókabogyóval együtt. A zöldségek és az alma maradékát eloszlatjuk a csirke körül. Majd az edény tetejét rátesszük, és mehet a sütőbe.
2-2,5 órát sütjük, 1,5 óra után egy nagyon pici vajat kenhetünk a csirke felső részére. Az utolsó fél órában fedő nélkül süssük, hogy megpiruljon.
A hússzeleteket a tenyeremmel kicsit megcsapkodom, -ezt nem szoktam klopfolni-, sózom, borsozom, majd a mangalica zsíron mind a két oldalát elősütöm. Amikor a hús kérget kapott, t...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet egy csipet sóval tálba szitáljuk, majd összemorzsoljuk a kis kockákra vágott, szobahőmérsékletű zsiradékkal. Nagyon kis adagokban vizet adunk hozzá, és egy s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst felszeleteljük és átkenjük sóval, borssal, kevés olajban megsütjük, majd félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük és kevés olajban dinsztelni kezdjük. Egy k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. Sós, lobogó vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A bacont megsütjük és a visszamaradt zsiradékon kicsit megpirítjuk a krumplit. A...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű