Az uborkához
1.2 kg uborka - fürtös
1 csokor kapor (friss)
6 szem bors - fekete (egész)
5 gerezd fokhagyma
0.9 L víz (meleg)
2 evőkanál só
2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
Az üveg
1 db 1.7 L-es befőttes üveg
Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.
Vágjuk le az uborkák végeit.
Az majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.
Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.
Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.
A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.
Végül felül zárjuk le a kenyérrel.
Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.
Egy széles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
Így néz ki egy nappal később. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.
Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.
Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.
A megmosott csalán leveleket feltesszük egy lábasba,és felmelegítés után 1 kg cukrot teszünk hozzá, addig főzzük míg sűrű pépet nem kapunk . Pürésítés és ízesítés után üvegezzük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávaló zöldségeket előkészítem. Összekeverem a cukrot, sót, almaecetet, majd a salátára öntöm. 1 napig állni hagyom, mialatt többször átkeverem. Ezután üvegekbe szedem, j...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát vékonyra gyalulom, a hagymát hajszálvékonyra vágom, az uborkát is legyalulom, a zöldparadicsomot sávokban legyalulom. Így összevágva minden zöldség sok levet fog eresz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan mossuk meg és vágjuk le a két végét, majd 3 függőleges bevágást tegyünk rajtuk úgy, hogy egy bemetszés se érjen az uborka egyik végétől a másikig, mert akkor sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű