Tészta: 1 kg finomliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 db tojás
1 teáskanál só
2 dl tej
Máktöltelék: 40 dkg őrölt mák
30 dkg cukor
1 evőkanál lekvár
fahéj, mazsola, vaníliás cukor, citromhéj ízlés szerint
2 dl tej
Diótöltelék: 40 dkg őrölt dió
30 dkg cukor
fahéj, mazsola, vaníliás cukor, citromhéj ízlés szerint
2 dl tej
A lisztet, vajat és a porcukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis tejben a cukorral, majd hozzáadjuk a lsizthez. Beletesszük a tojást, a sót, és összegyúrjuk. A tésztát 6 felé osztjuk , kis cipókat készítüünk és hideg helyre tesszük pár órára. Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot és a diót elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a fűszereket, majd leforrázzuk a tejjel. Kikeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni. 3 mákos és 3 diós bejglit készítünk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, majd a széleit behajtjuk, és feltekerjük. Tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgával. Meleg helyen pihentetjük fél órát, majd lekenjük tojásfehérjével. Fél órát hideg helyen pihentetjük. Majd megszurkáljuk fogpiszkálóval és előmelegített sütőben 180-190 fokon készre sütjük.
Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd szórd bele a póréhagymát. Időnként megkeverve alacsony lángon süsd 5 percig. Add hozzá a fahéjat, gyömbért és szerecsendió...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is. Keverjük alapos...
Elkészítési idő: 60-120 perc Nehézség: KönnyűA lisztet, a margarint és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!) A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA prádhoz a spenótot 30-60 másodpercre zubogó vízbe tesszük, majd azonnal jeges vízben lehűtjük (blansírozzuk), és amikor teljesen lehűlt, ahogy csak tudjuk, kifacsarjuk belőle a n...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű