menu

Családireceptkönyv.hu

Csirkés zöldbab


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 db felső csirkecomb (lehet mell combokkal keverve)
10 dkg füstölt szalonna vagy házi paraszt sonka
15 dkg bacon csíkok
10 dkg füstölt kolbász
25 dkg friss gomba (konzerv nem ajánlott)
1 kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt reszelve (Pannon vagy Anikó a legjobb, de bármilyen reszelhető sajt jó)
3 + 5 dl 20%-os tejföl (további 5 dl az elkészítés után teendő rá)
50 dkg friss vajbab (sárga)
50 dkg zöldbab (nem sárga, úgy is szokták emlegetni, hogy franciabab, amelyet azonban sós vízben előre kell főzni). Az előfőzésre használt levet leöntjük, és a babokat egyenletesen összekeverjük, de ezeket lehet helyetesíteni 2 literes üveg konzerv vagy 80 dkg gyorsfagyasztott babbal. (Friss zölbabbal jobb az eredmény.)

bors
paprika
esetleg egy pici késhegynyi őrölt köménymag
őrölt csilipaprika

Elkészítés:


A hagymát apró kockákra vágjuk. A sonkát vagy szalonnát apró kockára vágás után kisütjük és félretesszük, a maradt zsiradékkal együtt. A csirkecombokat két részre vágjuk, a mellet 2 centis csíkokra vágjuk, (a bőrét esetleg lehúzzuk), előre besózzuk, egy órát pihentetjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd az olajban hárnegyed részig kisütjük. A sütés befejezése előtt a csipetnyi őrölt csilipaprikával meghintjük (az íz fokozás érdekében), majd tálra szedjük. A friss gombát vékonyra szeleteljük. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.

A 15 dkg bacon csíkot 2 cm hosszúságú darabokra vágjuk, majd a szalonna 2/3 részével egy kb. 20x30 cm-es belső alapterületű, 5-6 cm mélységű tűzálló edény alját, falát is kibéleljük.

A szalonnára helyezzük az elősütött csirkehúst. A húst megszórjuk kevés (de csak nagyon kevés) paprikával, majd a finomra felkockázott hagymával, majd a szeletelt gomba felével. A bab felével az alsó réteget betakarjuk.

Ezután a pirított szalonna felét rászórjuk, a maradt szalonna zsiradék felével meglocsoljuk, majd rászórjuk a reszelt sajt 1/3 részét, és 1 dl tejfellel meglocsoljuk, utána a kolbász 1/2 részével betakarjuk.

Ezután ráöntjük a bab másik felét, majd rászórjuk a maradék szalonnát és gombát. Az így képezett réteget megszórjuk a sajt 1/3 részével, és meglocsoljuk a maradék tejföllel, majd a tetejére kerül a maradék kolbász.

A nyitott edényben lévő ételt 35-40 percig közepes lángú (170 fok)sütőben sütjük. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt kivesszük, rászórjuk a maradék sajtot, és 5 percre visszahelyezzük a kihűlő sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A sütőedényben tálaljuk. Az ételre tálalás után ízlés szerint tejfölt locsolhatunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzés:
Friss kenyérrel és sok fehérborral fogyasztandó (nem ajánlott kocsit vezetni közvetlen étkezés után).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Krumplipalacsinta
Krumplipalacsinta

A krumplit pucold meg, mosd meg, és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet. Az újhagymát hámozd meg, és vágd jó apróra. Kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Rakott laska
Rakott laska

Van egy jó kis jénaim fedővel, kiolajoztam. Tettem egy réteg laskát szárazon. Rá túrót megsózva, borsozva. Arra egy réteg vékonyra szelt angol szalonnát. Megint laska, túró, só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott brokkolis csirkemell
Rakott brokkolis csirkemell

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és egy kis olajon lepirítjuk. A krumplit és a brokkolit kb. egyforma méretűre, közepes darabokra vágjuk. Sós vízben együtt puhára f...

Elkészítési idő: 70 perc / előké
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Töltött cukkíni
Töltött cukkíni

A cukkinik közepét kikaparom, vegetával megszórom. A húsa egy részét megtartom a töltelékbe. Ledinsztelek egy hagymát, apróra vágott kápia / pritamin paprikát rádobom a hagymára pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk