menu

Családireceptkönyv.hu

Finom bagett


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


200 g finomliszt
250 g víz (normál hőmérséklet)
20 g friss élesztő
1 mk cukor
+
50 g joghurt
150 g víz
5 g friss élesztő
2 tk só
600 g finomliszt

Elkészítés:


A 200 g lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet.
Belemorzsoltam a 20 g friss élesztőt, alaposan összekevertem.
Lefedtem egy tányérral a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon.
Habos, finom illatú, erjedt lett.

Ekkor a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 600 g
(átszitált) liszttel összeállítottam a tésztát.

A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam,
letakartam (ráborítottam egy nagy tálat) és hagytam, hogy duplájára keljen.
4 részre osztottam és egyenként hosszú "bagett" formára alakítottam.
(Oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,
majd lazábban feltekertem. Lásd. pl. itt.)
Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé, de közöttük megemeltem a sütőpapírt,
hogy emelkedés közben ne érjenek/ragadjanak egymáshoz.
Hagytam hogy közel duplájára keljenek.
Zsilettel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket.
Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a hideg sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,
mint a formázáshoz. Amikor már kelt a tészta, akkor szépen nyílik szét,
a metszéskor készült képen jól látszanak a légbuborékok a tésztában.
Hideg sütőbe kezdtem el sütni őket.
A sütőt 200 fokra állítottam, 1 dl vizet beöntöttem a sütő aljába. 30 perc alatt sültek ropogósra.
Amikor készen lettek, átraktam egy kosárra és lespricceltem vízzel (virág spriccelővel).

Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzés
- Közvetlenül a sütőben lévő rácsra tettem a papírt és ezen sütöttem.
- Mindig grammban adom meg a hozzávalókat.
Ez igen vicces nekem, mert amíg nem írtam blogot mérlegem sem volt.
Amikor a Fiam készít valamit (Ő is szokott kelt tésztákat, kenyeret, pizza-t, calzone-t, stb.)
akkor neki fontos, hogy pontosan mondjam meg mennyi "ez meg az" kell hozzá.
Arra tanítom, hogy lássa/érezze a tésztán, hogy "most jó".
Ezért kérem kedves olvasóim, hogy mindig úgy kezeljétek a receptjeim,
hogy akkor nekem pontosan ennyi kellett, ennyit vett fel a tészta.
Jelen esetben a tapasztalatom alapján, összesen 80 dkg (800 g) liszttel indítottam a dagasztást,
nem is kellett több.
Már úgyis jártam, hogy a 800 gr sem kellett volna, ezért hogy ne legyen a tészta kemény,
még kellett adnom hozzá kevés vizet.
Minden liszt más, hiába finomliszt, az egyik ilyen, a másik olyan.
A gabona fejlődését, érését sok tényező befolyásolja, hiába próbálják a malomban "előírás szerint" előállítani, van jó évjárat és még jobb :)
Kicsi gyakorlattal már mindenki érezni fogja,
hogy milyen a "jó tészta". Légy Magadhoz türelmes.

- Minden sütő más, másképpen süt, nem lehet egy kalap alá venni a gáz és villanysütőt.
A fent jelzett sütési idő irányadó, mindenkinek a saját tapasztalatát kell megszerezni.
Legyen résen, legyen jelen amikor süt (főleg amíg kiismeri a sütőjét).
A péksütemények, kenyerek akkor jók, amikor az aljukat (gyakorlat után akár a tetejüket :)
megkopogtatva, kongó hanggal válaszolnak.
A hideg sütőben indításnál fontos, hogy előbb tegyük be a hideg sütőbe a kenyeret vagy a péksüteményt, minthogy "kétszeresére" megkelt. A sütő hőmérsékletének emelkedésével együtt, még kel.
A hideg sütőben való sütés indítással (kenyér, péksütemény esetén alkalmazom) kapcsolatban az én jó tapasztalataim, már sokak jó tapasztalata megerősíti, sok visszajelzést kaptam.

Finom bagett

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gluténmentes bagettek
Gluténmentes bagettek

Mérjük ki a vizet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt. Közben kimérjük a dagasztógépbe a lisztet (először a pelyhet és puffasztott amarántot teszem a keverőedénybe, majd ehhez ad...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Répás szezámmagos kenyér
Répás szezámmagos kenyér

A szárított élesztőt nem szoktam felfuttatni, vagyis csak ritkán. Minden hozzávalót bepakoltam a mixerbe és bedagasztottam. A lisztet folyamatosan adagoltam, nekem kicsivel több ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Ré szeme
Ré szeme

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 4 egyenlő darabra vágjuk. Egyenként ovális formára nyújtjuk, s a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
sajtos bagett és szezámmagos csavart zsemle
sajtos bagett és szezámmagos csavart zsemle

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal. Letakarva pihentettem 10 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk