800 gr liszt
0,5 l tej
1 ek cukor
1 kocka friss élesztő
2 ek só
2 tojássárgája
250 gr margarin
Tetejére:
1 tojás
szezámmag
1 dl tejet melegíts meg, keverj el benne 1 ek cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. A maradék 4 dl tejet is melegítsd meg, öntsd egy keverőtálba. Add hozzá a sót, a tojássárgákat, és a felfutott élesztőt, majd a lisztet. Gyúrd addig, amíg egyenletes nem lesz a tészta, és már nem ragad az edény falához. Takard le, és hagyd 45 percig kelni. Ekkor borítsd lisztezett munkafelületre, és nyújtsd ki egy jó nagy téglalappá:
Reszeld rá a margarint (ehhez a margarint közvetlenül a hűtőből vedd ki, tehát ne legyen szoba-hőmérsékletű!)
Ezután a tészta bal oldalát hajtsd középre.
Most a tészta jobb oldalát is hajtsd középre.
Majd legvégül az alsó részt is hajtsd középre.
A tésztát ismét nyújtsd téglalappá, majd ismételd meg még egyszer a hajtogatást (nincs szükség pihentetésre a hajtogatások között). Nyújtsd téglalappá a tésztát, és derelyevágóval kockázd fel. Az így kapott kockákat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojással /tojássárgájával,és szórd meg szezámmaggal.
250 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig, majd 200 C-on folytasd a sütést, amíg a kockák szép aranybarnára nem sülnek.
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt néhány perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval és az aprított zöldfűszerekkel elkeverjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A liszteket átszitáljuk és a margarinnal elmorzsoljuk. ◾️Ezután hozzáadjuk a sót és a tejfölt és kidolgozzuk a tésztát. ◾️Elég lágy tészta lesz ezért legalább 2 órára tegyük...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: NehézA kefirbe belekeverjük a cukrot, sót, szódabikarbonát és összedolgozzuk a liszttel és a reszelt sajttal. Kicsit ragacsos tésztát kapunk, lisztezve nyújtsuk ki nem túl vékonyra Ha n...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet a sütőporral, a tojás sárgájával, csipetnyi borssal, ízlés szerinti mennyiségű sóval és szükség szerinti tejfellel könnyen gyúrható tésztává jól eldolgozunk. 2. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz