menu

Családireceptkönyv.hu

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag


Írta:

Elk. idő: 30 p
Adag: 30 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a vaníliakivonathoz:

2 vaníliarúd (Bourbon)
2 dl jó minőségű vodka

a vaníliás cukorhoz:

2 vaníliarúd (Bourbon)
kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor

Elkészítés:


A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
Ahogy fogy, folyamatosan után tölthető vaníliával és alkohollal.
A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.

Trükkök, tippek, praktikák:


Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szalagos fánk
Szalagos fánk

Az élesztőt fél dl tejben megfuttatjuk, a többi összetevőt belekeverjük a langyos tejbe és az élesztővel együtt a lisztbe keverjük , és felverjük . Közepesen lágy tésztát kapunk, a...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Tejszínes túrótorta
Tejszínes túrótorta

A lisztet, a sütőport, 12,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a margarint és a tojásokat (kézi robotgéppel) simára keverjük. A formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Narancsos máz süteményre
Narancsos máz süteményre

A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha mézes puszedli
Puha mézes puszedli

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk