• 0,5 kg Liszt
• 2 dkg Élesztő
• 1 dl Tejföl
• 2-3 ek fehér bor
• 35 dkg Darált tepertő
• 5 dkg Zsír
• Langyos tej
• Só, Bors
Az élesztő 1 dl langyos tejben felfutatjuk, Ha felfutott elkeverjük a liszttel, sóval, borral, 5dkg zsírral, tejföllel és a szükséges mennyiségű tejjel, és rétestészta állagúvá gyúrjuk.
Jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé elapítjuk, 3 részbe egymásra hajtjuk, ½ órát langyos helyen pihentetjük. Utána újra kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk, hajtogatjuk. 3x nyújtjuk ki ½ ½ óra pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra nyújtva tetejét megrácsozzuk késsel, és kiszaggatjuk kb. 3 cm-es pogácsa szaggatóval. Tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített 170-180 c° sütőben 15-20 percig sütjük.
Fontos:
• 3x hajtogatni!
• Előmelegíteni a sütőt!
A tejet meglangyosítjuk, és egy pici cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót meg a maradék cukrot. Ha az élesztőnk már jó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. L...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta és töltelék A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és állni hagyjuk, amíg fel nem fut. Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a vajat, a tojásokat, a sót,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű