Hozzávalók 15-16 db-hoz
45 dkg kenyérliszt
5 dkg Graham-liszt
2 evőkanál olívaolaj + a kelesztéshez
1 teáskanál só
kb. 3 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
Az élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát. Miután sima felületűre dagasztottuk, kiolajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A lehullott tésztaszéleket összegyúrjuk, majd rövid pihentetés után szintén nyújtjuk és szaggatjuk.
A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tenyerünkkel lenyomjuk, hogy laposabbak legyenek, majd letakarva további 20 percet kelesztjük. A tetejüket megkenjük langyos vízzel, 210 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: fogyaszthatjuk leves mellé vagy salátához, de használhatjuk szendvics alapanyagaként is. A lapunk 12. oldalán található húsos szendvicsek is kenyérkoronggal készültek.
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd a 8 r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kapcsold be a sütőt 180 fokra. 2. Ha nem szilikonos formát használsz, béleld ki sütőpapírral az edényedet. 3. Az útifűmaghéjra öntsd rá a vizet és tedd félre. 10-15 percen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: Tészta elkészítése: A fentieket összegyúrjuk, a tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. A tölteléket rásimítjuk. A tészta 1/3-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles minden tészta királya, a legelőkelőbb péksütemények alapanyaga. Könnyű és súlyos, réteges, roppanós és puha, nedves és száraz érzetek tökéletes keveredése. Sósan, édesen,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes