Hozzávalók:
1 liter tej
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
5 kanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen vagy bio citrom)
Elkészítés:
1. A tejből kb. 9 dl-t felteszünk főni.
2. Míg felforr, a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk az 1 evőkanál porcukrot, mellyel még kicsit tovább verjük.
3. A felvert habból galuskákat szaggatunk, melyet a forrásban lévő tejben kb. 20-20 másodperc alatt megfőzünk (megforgatva), majd egy tálba kiszedjük őket. (Ezt addig ismétlem, amíg el nem fogy a hab, de a tej alatt közben vegyük közepesre a lángot, nem kell erősen rotyognia. Egyszerre csak 4-5 habgaluskát főzzünk, ami kényelmesen elfér a tálban.)
4. A felforrt tejet átszűrhetjük (nem muszáj, én általában átszűröm, hogy ne maradjanak benne az apró habdarabok).
5. A tojások sárgáját 5 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára/csomómentesre keverjük a maradék 1 dl tejjel, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.
6. Majd a felforrt tejből néhány kanállal adjunk hozzá a tojássárgás tejhez (hőkiegyenlítés), ezután összeöntjük az egészet és közepes lángon folyamatos keverés mellett selymes krémet főzünk.
7. Amikor langyosra hűlt a krém, beleöntjük egy szép üvegtálba (vagy bármilyen nekünk tetsző tálba), és rákanalazzuk a hófehér habgaluskákat.
8. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Sok szakács-, sütemény- és desszertkönyvemben szerepel a madártej receptje különböző módon, de Én mindig úgy készítem el, ahogy Anyukámtól tanultam, számomra ez az igazi. Úgy emlékszem anyu is így csinálta.
Egy magas edénybe tegyük bele az apóra zúzott friss csalánhajtásokat, majd ezt állítsuk bele egy forró vízzel teli lábasba. Csak a csalán friss hajtásait használjuk, a szárat és ör...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 4 tojást keverd össze sóval, borssal, majd add hozzá a reszelt cukkinit és a parmezánt. Keverd össze a masszát, és egyengesd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 180 fokon 20 p...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűTojást felverni a szódabikarbónával. Ha felforrt a víz, akkor teszem a tojáshoz a búzadarát úgy, hogy sűrű legyen. Összelapogatom, kiskanállal fél kiskanálnyit a vízbe teszek. forr...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűKenyérsütőgépben vagy kézzel bedagasztom a tésztát, Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd tenyérnyi gombócokat gyártok. Kicsit kilapítom és csónakot formázok belőlük.Vajazott,l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű