Hozzávalók 16-20 gombóchoz:
6 - 8 szelet kenyér vagy 4 szikkadt zsemle
4 tojás
4 dl tej
40 dkg finomliszt
1 csapott ek só
bors
petrezselyem
1 hagyma – ízlés szerint
A kenyérszeleteket pirítós sütőben megpirítjuk, majd kis kockákra vágjuk. (Ha zsemléből készítjük, akkor a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk, tepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.)
A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elkeverjük és hozzáadjuk a lisztet. A pirított kis kockákat a masszához adjuk, jól összekeverjük, egészen sűrű, „mázgás” lesz. Én 1 fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon átsütöttem és ezt is a masszához adtam, de ez elhagyható, nem része az alapreceptnek, viszont jó ízt ad neki. Lefedjük, 20 percig pihentetjük.
A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük .
Óvatosan forrásban lévő sós vízbe tesszük őket (több részletben), és lassú forralással 10-15 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk, megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.
http://csikcsak-otthona.webnode.hu/products/vadas-zsemlegomboccal/
1. Az áttört tehéntúrót jól eldolgozzuk a főtt, áttört burgonyával, 1/2 dl tejföllel, 2 evőkanál liszttel, 2 tojással. 2. Sóval, borssal ízesítjük. 3. Hengereket formálunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét mossuk át jól, és fél liter vízben tegyük fel a tűzre főni (kb. 10 perc, mert csak félpuha állag kell). Keverjük hozzá a bulgurt, és fedjük le, így együtt puhulnak tov...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk félbe. 2. Sózzuk, borsozzuk alaposan. 3. Sütőtepsiben osszuk el egyenletesen a pecsenyezsírt, majd erre tegyük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyákat sós vízben kockákra vágva megfőzzük. Ha megfőtt, picit kihűtjük, krumplinyomóval áttörjük. Lisztet, zsírt, sót,őrölt borsot, tojást teszünk hozzá, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz