23 cm formahoz
A piskótához
300 g búzaliszt (BL55)
10 g kakaópor - holland
115 g vaj
20 dkg porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
5 g só
250 ml író
ételfesték - piros
5 g szódabikarbóna
5 g ételecet (10%-os)
A krémhez
250 g mascarpone
130 g porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
400 ml habtejszín (30-32%-os)
Elkészítés:
A liszthez adjuk a kakaóport, alaposan elkeverjük, és átszitáljuk.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezt is tovább keverjük.
Az íróhoz adjuk a sót, és a színezőt alaposan elkeverjük majd ezt is a vajas masszához öntjük, elkeverjük. (Ha nem sikerül írót venned, azt írják akkor hétharmad joghurt, egyharmad víz keverékével helyettesítheted.)
Hozzáadjuk az átszitált kakaós lisztet, és csomómentesre elkeverjük.
A szódabikarbónát, és az ecetet egy kis tálban elkeverjük (pezsegni fog), majd ezt is a tésztához adjuk, alaposan elkeverjük,
És mehet a vajjal kikent lisztezett tortaformákba. Mivel nekem egy tortaformám van, így a tésztát, hogy tuti egyforma legyen mind a három lap, mérleg segítségével elosztottam, külön kis tálkákban és egymás után sültek meg. 175 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a tortalapokat. (Egy tortalap sül meg 20 perc alatt, persze ha van 3 forma és befér a sütőbe, akkor a 3 sül meg annyi idő alatt.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült a közepe is. Ha igen akkor kivesszük rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral csomómentesre kikeverjük, a tejszínt kemény habbá verjük. (Csak a jól lehűtött tejszínt lehet felverni!) Majd több részletben a mascarponéhoz adjuk, elkeverjük.
Ezzel a krémmel összeállítjuk a tortát. A krémmel a külső részét is bevonjuk.
Végül ahogy szeretnénk, díszítjük. Én az egyik tortalapnak a tetejét levágtam ezt aprító gépben ledaráltam ez ment a tetejére díszítésképp, de lehet belőle az oldalára is tenni, ha valaki szeretné, én ott csak egy habkártyával körbehúztam.
Alapos hűtés után szeleteljük az elkészült vörös bársony tortát.
(Antukné Ildikó receptje)
A pudingokat megfőzzük, félretesszük hűlni. Közben 4 dl kávéba teszünk 2-2 teáskanál rumot és cukrot. Ebbe forgatjuk meg a piskótákat, majd tortaformába rakosgatjuk. A kicsit kihű...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd a vízzel és a szódabikarbónával együtt még egy jó ideig keverjük (a régi szakácskönyvek 10 percet javasolnak). 2. Ezután tesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ KÁVÉKRÉM 1 dl erős fekete 10 dkg cukor 3 szelet csoki 3 tojássárga 10 dkg vaj 2 dl habtejszín Egy dl erős feketekávét felfőzünk 10 dkg cukorral és 3 szelet csokoládéval....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és tovább verjük kézi habverővel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a vajas-tojásos-...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű