menu

Családireceptkönyv.hu

Konyhai jótanácsok


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tippek

Trükkök, tippek, praktikák:


Pohárméretek:
1 csésze = 1,5 dl
1 pohár = 2 dl
1 bögre = 2,5 dl
1 csésze liszt = 12,5 dkg
1 bögre liszt = 20 dkg
1 csésze cukor = 17,5 dkg
1 csésze búzadara = 15 dkg
1 csésze rizs = 20 dkg
1 bögre rizs = 25 dkg
1 bögre bab = 30 dkg
1 bögre kukoricaliszt = 17 dkg
Tojás:
1 db tyúktojás = 50-65 gramm
Kanálméretek:
1 kávéskanál = 2 ml
1 teáskanál = 5 ml
1 evőkanál = 10 ml
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 csapott teáskanál fűszerpaprika, bors = 0,4 dkg
1 csapott evőkanál fűszerpaprika, bors = 0,7 dkg
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, bors = 1 dkg
1 evőkanál olaj = 2 dkg
Miből mennyit számoljunk személyenként?
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 20-25 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg
Konyhai kisokos
A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el felhasználásig, mélyhűtőbe is tehetjük.
- Tortasütéskor mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
- A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héja felpuhul, és könnyen kinyomkodható belőle a mandula.
- A ragadós tésztákat belisztezett folpack fólia közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Hogy a bejgli tésztája ne repedjen meg, célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg. A tölteléket két folpack fólia között kinyújthatjuk, és ez után helyezzük a bejgli tésztára.
- Megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk a közepébe egy szál makarónit, ami kéményként működik.
- A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.
- A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.
- Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.
- A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.
- A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.
- Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.
- Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.
A HAGYMA
A cikk rövid fordítása:
1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.
Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.
A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (nem okozhat!)
Apró praktikák tárolásra:
Négy-öt fej hagymát kockára vágsz és üvegesre dinszteled, kihűlés után üvegben a hűtőben sokáig eltartható. Megkíméled magad a rendszeres hagyma bűztől.
A fokhagyma kinyomva vagy összevágva olajban, hűtés nélkül, zárható üvegben tárolható.
Ételízesítők helyett használhatsz otthon készített vegyszermentes ízesítőt. Olcsóbb egészségesebb!
1 kg répát, 80 dkg petrezselyem gyökeret, 3 db karalábét, 1 zellergumót megtisztítva, összeaprítva megfőzöl nagyon kevés vízben, csipetnyi sóval és összenyomod krumplinyomóval vagy turmixolod. Egy üvegben eláll sokáig. Az előkészítő műveletek igénybe veszik a kezet.
A kezet citrommal átdörzsölve már nem is érződik a hagymaszag. A répától besárgult újak is megtisztulnak!
Sokszor azért vásárolnak az emberek ételt elvarázsoló zacskós ízesítőket, mert bizonytalanok, hogy mi mivel passzol ízvilágában.
Tippek: citrom, babérlevél (burgonyás ételek)
gyömbér, hagyma (zöldséges ételek)
Szerecsen dió (húsleves)
borókabogyó, fokhagyma (káposzta, kelkáposzta)
A romlott majonézes hagymás krumpli nem a majonéztől romlott!
A sótartóba tett néhány szem száraz rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.
A római tálat ( cserép tálat) fedővel együtt használat előtt áztassuk be hideg vízbe, ezzel megakadályozhatjuk, hogy sütés közben megrepedjen, és a hús gyorsabb puhulásához szükséges vizet is megába szívja a tál. Hideg sütőben kezdjük a sütést és fokozatosan növeljük a hőmérsékletet.
Savanyú ételt ne főzzünk alumínium edényben sem alufóliában, mert a benne lévő savak kioldják a benne lévő fémet.
Tűpróba
A tűpróba egy általános ismert módszer a keverttészták sütésekor, amennyiben szeretnénk meggyőződni arról, hogy eléggé átsült-e már a tészta. Nyomjunk egy gyufaszálat vagy hurkapálcikát a sütemény legmagasabb pontjába. Ha a pálcán nem marad tészta, akkor a sütemény átsült, ha azonban a tészta tapad a pálcára a sütemény még nyers.
Piskótatészta készítésekor enyhén nyomjuk meg ujjhegyünkkel a sütemény felületét. Amennyiben a piskóta megsült, a felülete nem nedves, hanem puha, vattafogású. Nyomás hatására az ujjlenyomatunk nem hagy nyomot, a felület rugalmas. Ha a piskótatésztát túlsütjük, elveszíti a rugalmasságát, és kiszárad.
Teasütemények akkor sültek meg, ha szép aranybarna színt kaptak.
Kelt tészták, túrós-gyümölcsös pite tészták aljának enyhén barnának és száraznak kell lennie. Ennek ellenőrzéséhez, emeljük meg óvatosan a sütemény szélét egy széles kés segítségével.
Mézes tésztát nem szabad túlsütni, mert kiszárad, kemény lesz.
A mézes sütemény akkor tökéletes, ha a tészta arany barnára sült. Ilyenkor a tészta még kicsit lágy, azonban néhány perc hűlést követően a tészta elkezd ropogóssá válni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Éva
Petrezselymes tojásfasírt
Petrezselymes tojásfasírt

A zsemléket áztassuk tejbe vagy vízbe (én tejbe szoktam). A hagymát vágjuk apróra vagy reszeljük le. Kevés olajon megdinszteljük meg, majd a felvert 9 tojást (ha nagy tojásaink va...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar SÜLT GESZTENYE HÁZILAG
SÜLT GESZTENYE HÁZILAG

Személyenként 15 dkg gesztenyét mossunk meg, majd éles késsel metsszük be az egyik oldalukat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bõven ellepje, és fedõ alatt fõzzük kb. 25 percig. A m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Humusz 1
Humusz 1

https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/hazi_hummusz_egyszeruen/?fbclid=IwAR3qVFoPZtUL50ne3DRjTSUh0yWixPNXLI5ZzKVK9tvuDLZDezisnnW2Bls

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Tepertőkrém házilag
Tepertőkrém házilag

A tepertőt összeaprítjuk aprítógépben vagy ledaráljuk. Majd hozzátesszük a vékonyra darabolt hagymát, a főtt kemény tojásokat, és az összes többi hozzávalót . Jól összedolgozzuk...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk