1 kg áfonya
Latin neve:(Vaccinium myrtillus)
Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában lehet feltálalni. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetbe értékes tápanyagot is juttatunk.
Lekvár, (dzsem), bor, likőr, szörp, vagy tea alakjában is nagyon jó hatású a bélflórára, mert a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi, emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél, és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
https://hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Mit-mihez/A/Áfonya
A sárgadinnyét megmosom, meghámozom, belétől megtisztítom, és a húsát kockákra vágom. A cukorból kevés vízzel sűrű szirupot készítek. Beleteszem a gyümölcsöt és sűrűre főzöm. Az üv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret megmosom, alaposan átnézem, hogy nincs-e hiba rajta. Ha van, kivágom. Ha nagyobb eprekkel dolgozunk, felezzük őket. Nekem helyes kicsi zamatos epreim voltak. A cukorral és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz ecetet a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha a só és a cukor teljesen feloldódott az ecetben, beletesszük a fűszereket: koriandermag, mustármag, chili pehely, tárkony. Néhány p...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy liter 10 %-os ételecethez vagy inkább borecethez 10 dkg friss tárkonylevelet keverünk, hozzáadunk 2-3 dkg bazsalikomlevelet, 2,5 dkg apróra vágott vöröshagymát és egy teáskanál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű