Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg liszt
40 dkg darált háj
2 ek.tejföl
1egész tojás
1 dl fehérbor
1 kk.só
1 kk.cukor
kb 2 dl szódavíz
Elkészítés:
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük.
A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk.
15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük.
Az egészet felcsavarjuk,sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk.
Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszorosra hajtjuk, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
Hajtogatás után 1/2 cm-re kinyújtottam.
Bármely formájú süteményt,édeset,sósat készíthetünk a tésztából.
Cukrozott dióval töltöttem felét.
A másik részét kisebb-nagyobb cakkozott pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
Az alsó tetejét vízzel lekentem és tettem rá egy gyűszűvel kiszúrt párját.
220 fokra melegített sütőben sütöttem,20 perc után mérsékeltem 180 fokra .
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd kikeverjük a tojással is, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, tejet, tejfölt, és simára keverjük. 2. A masszát hab...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darálékot sütőpapíros kisebb tepsiben ellapítjuk. A krémet ráöntjük a tésztára,csak egy kicsit hagyunk a tálban. Ezt megkakaózzuk,nyomózsákból a krémre egyforma pöttyöket nyomun...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: KözepesA tejjel a pudingport felfőzzük, kihűtjük és a szilvalekvárral csomómentesre kikeverjük. A tészta készítése: kevés, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitálju...
Elkészítési idő: 2 ora Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit elkeverjük, majd kezünkkel tésztát gyúrunk belőle. Ha kezünkkel dolgozunk, akkor legyünk türelmesek, mert elég sokáig tart, amíg a tészta összeáll. A tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz