1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk só
1. Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre.
2. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel.
3. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod.
4. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé.
5. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát.
6. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat.
7. Fond meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit.
8. Ha megvan, a tetejét kend meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd.
9. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
A langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet dagasztótálba tesszük. A közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel. Hagyjuk, hogy...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ez idő alatt elkés...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű