25 dkg túró, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojásfehérje, pici só, kb. 1 ek cukor, 2,5 ek darált mák
hempergetés: 5 dkg vaj, zsemlemorzsa
csorgatás: porcukorral kikevert tejföl
öntet: magozott meggy, méz
1. A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet.
2. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam.
3. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem.
4. Közben a vajat megolvasztottam egy serpenyőben és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát.
5. Egy kis lábas aljára mézet öntöttem és felhevítettem, majd hozzáadtam a kimagozott meggyet és fedő alatt, kis lángon főztem egy kicsit (kb. 8 percet).
6. Utána hagytam kihűlni és botmixerrel pürésítettem.
7. A fél óra elteltével a túrós masszából hideg kézzel kis gombócokat formáztam és forrásban lévő enyhén sós vízbe raktam őket.
8. Újraforrástól számítva 6-8 percig főztem a gombócokat, utána szűrőkanállal kiszedegettem és a pirított morzsában megforgattam őket.
9. Porcukorral elkevert tejföllel és a meggyöntettel tálaltam.
A szalonnát a zsíron kisütöm, majd hozzá adom a gombát, és lepirítom. Ha már elveszítette víztartalmának nagy részét, hozzá adom a hagymát, és a fokhagymát, majd kis idő múlva a...
Elkészítési idő: 4 Nehézség: Nehézélesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, majd a liszttel, a tejföllel és a sóval tésztát gyúrunk belőle. A nem túl lágy tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. fél órán át ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki a tésztát. A nokedlihez hasonlóan szagg...
Elkészítési idő: 25 Nehézség: Közepes