40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 csésze langyos víz, 2 tk cukor, 1 ek oliva olaj, 2 tk só
1. A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztőt belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben.
2. Azt a kovász beszórom kevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendővel és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyom.
3. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem, és kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom.
4. Belegyúrom az olajat és kidolgozom.
5. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta.
6. Lefedve a tálban szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad.
7. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
8. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom.
9. Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.
10. Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki
A káposztát legyaluljuk/reszeljük, majd besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. Később kicsavarjuk belőle a nedvességet és a zsiradékon a cukor hozzáadásával folyamatosan kevergetve ka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolbászt és az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk. A kétféle paprikakrémet egy tálban összekeverjük a tejszínnel, és a majorannával. A tésztát sós, lobogó vízben...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás sárgáját, a sót. A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejet felforralom cukorral, vaníliás cukorral. A kiflit kis darabokra összevágom, megszórom mákkal, porcukorral, majd leöntöm a forró tejjel. Kivajazott tűzálló tálba rakom, tete...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű