menu

Családireceptkönyv.hu

Hajtogatott tepertős kocka recept


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2,5 dl tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só
1 tojás sárgája
5 dkg margarin
1 csapott kk bors
1 kisebb tojás a kenéshez

Elkészítés:


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás sárgáját, a sót. A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen kb 1 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk az őrölt borssal.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.

Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, de ekkor már csak a vízszintes hajtogatást végezzük, a jobb és bal oldalit nem, így a tészta alakja egy hosszabb sáv lesz. Elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, egy éles, lisztbe mártott késsel a széleit egyenesre vágjuk, majd kb. 5*5 cm nagyságú kockára vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.

Kb. 20 percet még letakarva kelesztjük, míg bemelegszik a sütő. Lekenjük egy egész, felvert tojással.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Összegyűjtöttem pár hasznos tapasztalatot, hogy elkerüljük, vagy épp lecsökkentsük az esélyét a részeges, eldőlt kockáknak.

A megkelt tésztát közel azonos vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsuk el.
Próbáljuk a széleket egyenesre vágni, a kés élét egyenesen tartva szeletelni.
A tojással való kenéskor ne engedjük, hogy a tojás lecsorogjon a széleken, mert azon a részen összeragad a tészta és nem egyenletesen kel a kocka többi részével együtt.
Ne hagyjuk ki a sütés előtti kelesztést sem, mert a hirtelen hő hatására a sütőben megdőlhetnek a kockák.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sonkás sajtos tészta
Sonkás sajtos tészta

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Közben a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát pedig apróra vágjuk. A tojást fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Húsvéti  sonkás-sajtos pite
Húsvéti sonkás-sajtos pite

A lisztet ès a kis darabokra vàgott hideg vajat ès kevès vizet (pàr evokanàlnyi) gyùrd ossze aztàn tedd be a hutobe kb 1 òràra. A tarjàt ès a hagymàt vàgd apròra ès piritsd ossze,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljes kiőrlésű pita
Teljes kiőrlésű pita

1. A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, majd kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. 2. Ha megkelt, négy egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük és hagyjuk 5-10 percig pihenn...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Baconos rakott tészta, sajttal
Baconos rakott tészta, sajttal

A tésztát sós vízben megfőzzük. A bacont felszeleteljük, és kevés olajban megsütjük, hozzákeverjük a megfőtt, leszűrt tésztát és egy kiolajozott hőálló edénybe tesszük. A reszelt s...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk