1,5 kg burgonya
60-80 dkg csirkemellfilé vagy sertéscomb
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só
bors
egy csipet bazsalikom
egy csipet cayenne-chili (vagy egy kis kávéskanál darált csípős paprika)
20 dkg zöldborsó
1-2 dl olaj vagy 1 púpos fakanál zsír
5-6 dl olaj a burgonyasütéshez
Hús:
Az olajat vagy zsírt odateszem melegedni, eközben a hagymát megpucolom, majd burgonyareszelőn lereszelem a zsiradékba. Kis lángon sütöm, nehogy odaégjen, hiszen csak dinsztelni szeretném. Mikor a hagyma már sárgásra színeződött hozzáadom a felkockázott húst és közepes lángon fehérre pirítom. Ezt követően adok hozzá 1-2 dl vizet, hogy párolódjon és fokhagymatörő segítségével rátöröm a fokhagymát is. Sózom, borsozom, hozzáadom a cayenne-chilit, majd lefedem és közepes lángon majdnem készre párolom. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a zöldborsót. Ha jól csinálom, egyszerre fő meg a hús és a zöldborsó. Arra oda kell figyelni, hogy ne főjön túl, hiszen a főzési folyamat vége a lesütés, így az összes vizet el kell párologtatni róla, hogy ne legyen túlságosan szaftos. A sütés kezdetén hozzáadom a bazsalikomot és készre (nem túl ropogósra) sütöm. Ha a borsó túl édes lenne, még egy kis sót vagy delikátot lehet adni a raguhoz.
Burgonya:
A burgonyát megpucolom és kockákra vágom. Sós vízben félig megfőzöm. Eközben odateszem az olajat, hogy felforrósodjon. Én direkt meleg vízben szoktam a krumplit főzni, és csak annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Ha felforrt a víz kb. 2-3 percig főzöm (de ez függ a krumpli fajtájától is), a lényeg az, hogy a fakanál már elvágja, de még ne legyen puha! Meg is lehet kóstolni, úgy a jó, ha még egy kicsit ropog. Ha ezzel megvagyunk, leöntjük a levét teljesen, majd a forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Jénai tálban rétegezem (alsó réteg sült burgonya, középen a borsós husi majd a tetején is burgonya).
A húst és a zöldborsót a lesütés előtt nem szabad túlfőzni, mert szétmállik és nem lesz olyan guszta.
A lesütésnél nem kell az összes levet lepárolni a húsról, de csak egy keveset kell hagyni rajta, különben eláztatja a krumplit.
A krumplit érdemes sósabb vízben főzni az átlagosnál, hogy ne legyen ízetlen a húshoz képest.
Aki nem kedveli a bazsalikomot, használhat majorannát.
Aki nem kedveli a csípőset, kihagyhatja a cayenne-chilit.
A főtt burgonya levéből akár leves is készíthető (leszűréskor a felét meghagyom, és ezt pótlom még vízzel, mivel elég sós a leve. Adok hozzá egy fej vöröshagymát, répát, petrezselymet, karalábét vékonyra szeletelve. Hozzáadok egy leveskockát, majd ha az összes zöldség megfőtt, a végén hozzáadok még egy-két burgonyát felkockázva, majd ha ez is megfőtt nokedlit szaggatok a levesbe vagy cérnametélttel turbózom).
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. A tarhonyát az olajon arany barnára pirítjuk, majd tarhonyától függően két-két és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a karikára vágott kolbászt, zöldborsót, kockára vágott burgonyát, lecsót, és ízlés szeri...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA lisztet az élesztővel, a tojással, az olajjal és egy csipetnyi sóval, sima, lágy tésztává gyúrjuk. A reszelt sajtot (vagy lehet krémsajt is) elkeverjük a petrezselyemzölddel és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasba teszünk fel vizet melegedni. A darált húst és a többi hozzávalót egy tálban összekavarjuk, összegyúrjuk. Kb. 50 g-os kis gombócokat készítünk. Majd beletesszük a forr...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű