menu

Családireceptkönyv.hu

Hamburger zsemle


Írta:

Adag: 14
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


350 ml 2,8%-os tej
3.4 evőkanál kristálycukor
35 g élesztő (friss)
875 g búzaliszt (BL55)
175 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g étolaj
1.7 csapott teáskanál só
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
175 g joghurt - natúr
A kenéshez
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A tetejére
szezámmag

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
A dagasztó tálba mérjük bele a két féle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
1-1,5 órá át hagyjuk kelni a tésztát.
14 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomdva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetjük.
Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

Hamburger zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Frissen sült sajtos bagett
Frissen sült sajtos bagett

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljes kiörlésű recept
Teljes kiörlésű recept

A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót és a napraforgómagot. A felfuttatott élesztőt hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Burgonyás csavart
Burgonyás csavart

A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd pépesre törjük. Kevés tejben (cukorral) felfuttatjuk az élesztőt. Lisztet összekeverjük a krumplival, majd hozzáadjuk az élesztőt is, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Görög lepény
Görög lepény

Itt jön a változatos része mert mindent bele lehet pakolni… Én belekevertem gombát sonkát kaliforniai paprikát.. Lehet még olívát fetát hagymát akármit, egy mokkáskanál oregánó, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk