menu

Családireceptkönyv.hu

Lasagne alla bolognese (Lajos Mari)


Írta:

Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A húsraguhoz:
1 közepes fej hagyma
200 g zeller
200 g sárgarépa
1 kis csokor petrezselyem
50 g húsos füstölt szalonna
4 ek. (classico) olívaolaj
800 g darált sertés- és marhahús vegyesen
1 dl vörösbor
2 ek. paradicsompüré
2 doboz konzerv darabolt paradicsom(400 g/doboz)
1/2-1/2 kk. szárított kakukkfű és oregano
só, bors
1 kk. kristálycukor
1 ek. vaj/margarin
A besamelhez:
1,1 liter tej
100 g vaj/margarin
100 g finomliszt

szerecsendió
Továbbá:
1 ek. lágy vaj/margarin
12 száraz lasagnelap
200 g reszelt parmezán sajt
1-2 koktélparadicsom

Elkészítés:


1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk az olajban, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymás zöldségkeveréket, további 3-4 percig múlva felöntjük a vörösborral, és továbbra is élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot, fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig rotyogtatjuk, a zöldfűszerekkel illatosítjuk, és további 30 percig főzzük-sűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, végül a tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni.
2. A besamelmártáshoz a tejet felforrósítjuk, a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a lisztet, világossárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, több részletben hozzáöntjük a tejet, simára eldolgozzuk, végül visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrű-bársonyos krémmé főzzük. Ízlés szerint sózzuk, 2-3 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve (hogy ne bőrösödjön meg a teteje) kihűtjük.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 ek. vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 25x35 cm-es 6-8 cm mély, négyszögletes tűzálló tálat/tálalásra alkalmas tepsit, egyenletesen elsimítunk az alján 2 nagy kanál húsragut, majd egy vékony réteg besamel következik (úgy gazdálkodjunk, hogy a húsraguból további 3, a besamelből és a reszelt sajtból 4 adagra van szükségünk). Egymás mellé illesztve 3 lasagnelapot (nem kell előre megfőzni!) fektetünk a „bélés” tetejére – a klasszikus lasagne 4 réteg tésztából áll –, aztán egy sor besamel, húsragu és reszelt parmezán sajt következik – a tetejére csak besamel és reszelt sajt kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy a besamel teljesen fedje a lapokat.
4. A sütőedényt tepsire helyezzük (sülés közben kicsordulhat a töltelék és megég!), majd a sütő közepén aranybarna pirulásig sütjük a rakottast (kb. 1 óra). Tálalás előtt 12-15 percig pihentetjük, felezett paradicsommal, bazsalikom-/oreganobóbiákkal díszítjük, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Frissen reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.
Fontos:
Sem a friss, sem a szárított lasagnelapokat nem szükséges előre megfőzni, mert a raguban és mártásban lévő nedvesség elegendő ahhoz, hogy a sütőben megpuhuljanak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Kefires lángos
Kefires lángos

Szorosan olajos nylon szatyorban a hűtőben akár egy hétig is eláll. Töltött lángosnak is csináltam nem lett nehéz a tészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyöngyi
Palacsintafánk
Palacsintafánk

A tejet felforralom a cukorral és a vaníliás cukorral és csipet sóval, majd adagonként hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet és robotgéppel alaposan összekeverem. Folya...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Sára
Vegán pizza
Vegán pizza

Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük össze, majd gyúrjuk addig, amíg össze nem áll a tészta. Ez kb. 3-4 perc gyúrás igényel. Ezután tekerjük be folpackkal és minimum 1 órára tegyük be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mocskos tészta
Mocskos tészta

A tésztának felrakjuk a vizet forrni rakunk bele sót,ha forr kifőzzük a tésztánkat leszűrjük szilvalekvárral összekeverjük,pici olajjal és jénaiba rakjuk kicsit átsüssük.Porcukorra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk