menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg marhalábszár
30 dkg vöröshagyma
2 nagy répa
1 nagy fehérrépa
1 kisebb zellergumó
40 dkg tisztított burgonya
1 csapott ek édesnemes pirospaprika
1/2 ek csípős pirospaprika
1 csapott ek só
1 tk őrölt kömény
2 db babérlevél
1 tk frissen őrölt fekete bors
1 kisebb paradicsom
1 tv paprika
3 gerezd magyar fokhagyma
2 ek zsír (mangalica)
fél csokor petrezselyem
fél csokor zellerzöld
házilag készült csipetke

Elkészítés:


A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
Fedővel lefedve saját levében 60 percet főzzük /kevés vízet hozzáadva, ha szükséges/
Közben elkészítjük a csipetkét.
Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Csipetkekészítés

Egy nagyobbacska fém tálba tegyünk 10 dkg lisztet és üssünk a közepébe egy tojást.Tegyünk a tojásra egy mokkáskanál sót és villával, fakanállal keverjük bele a lisztbe. Amikor már a tészta kezd összeállni, kézzel gyúrjuk tovább, amíg kemény, de rugalmas lesz. Ha nagyon nagy a tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet kell még belegyúrjunk. A jó tészta nem ragad a kezünkhöz.

Tegyünk magunk elé egy tálcát és két ujjal csípjünk le egyforma darabokat a tésztából. Egy mozdulattal még golyóvá formáljuk és a tálcára dobjuk szikkadni. Időnként rendezzük el, hogy ne nagyon érjenek össze, mert bár a kezünkhöz nem ragadnak, egymáshoz előszeretettel. Mikor kész vagyunk vele, akár azonnal is a levesbe főzhetjük, de ha pár órát áll egy konyharuhával letakarva, akkor se lesz baja.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
KARALÁBÉLEVES
KARALÁBÉLEVES

A répát és a karalábét közel azonos kockákra aprítom. Felhevített olajban a hagymával folytonosan kevergetve kb. 5 percig dinsztelem. Meghintem a liszttel, felengedem kb. 1,3 l. ví...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Miso ramen leves
Miso ramen leves

Tegyük fel a vizet forrni. Ha már forr, adjuk hozzá a rizstésztát és főzzük puhára. Amíg a tészta fő, hígítsuk fel a miso pasztát ½ csészényi meleg vízben. Adjuk hozzá a wakame p...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Márta
Erdélyi tárkonyos leves
Avatar Márta Kedvelnék
Erdélyi tárkonyos leves

Pirítsuk meg zsírban az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a kis kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevés csontlével felengedve főzzük. Amikor a hús már félig megpuhult, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Tejfölös bableves füstölt hússal
Tejfölös bableves füstölt hússal

Előző este beáztatjuk a megmosott babot, másnap reggel hozzáfogunk a leves elkészítéséhez. Bő hideg vízben alaposan megmossuk a füstölt húst. A babot, a füstölt húst, a babérlevele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk