12-14 közepes méretű uborka
1 közepes méretű káposzta
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 szelet szikkadt kenyér
só (kb 2 evőkanál)
Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem.
A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.
Erre rakom a káposztát az üveg feléig, jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.
Megmérem, és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom. Ha lehűlt, visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét, a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.
Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő. Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.
Ha az uborka jó, leszedem, lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.
5 nap után a káposztát is leszűröm a levétől, és hasonlóképpen használható, mint a savanyú káposzta.
Megmostam, leszáraztam és kb. fél centis karikákra vágtam a paradicsomokat. Közben párom megpucolta a hagymákat, amit én a paradicsomok mellé aprítottam. Sóztam, összeforgattam a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat hidegen összekeverjük és a fertőtlenített üvegekbe töltött, szeletelt jalapeno karikákra öntjük. Tetejére befőzési fóliát teszünk, majd lezárjuk csavaros tetővel.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz edény lehet műanyag, üveg, cserép vagy zománcozott edény, de ügyeljünk rá, hogy ép legyen a zománcozás, mert a lé fémmel nem érintkezhet. Lefedjük, majd sötét hűvös helyen tárol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az uborkát úgy készítjük el, mint nyáron. Tormát, kaprot, babérlevelet, egész borsot teszünk hozzá, az egészet egy tálba tesszük. 2. Vizet forralunk literenként 1 evőkanál s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű