menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka és káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12-14 közepes méretű uborka
1 közepes méretű káposzta
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 szelet szikkadt kenyér
só (kb 2 evőkanál)

Elkészítés:


Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem.

A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.

Erre rakom a káposztát az üveg feléig, jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.

Megmérem, és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom. Ha lehűlt, visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét, a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.

Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő. Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.

Ha az uborka jó, leszedem, lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.

5 nap után a káposztát is leszűröm a levétől, és hasonlóképpen használható, mint a savanyú káposzta.

Kovászos uborka és káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZÖLDPARADICSOM
ZÖLDPARADICSOM

Megmostam, leszáraztam és kb. fél centis karikákra vágtam a paradicsomokat. Közben párom megpucolta a hagymákat, amit én a paradicsomok mellé aprítottam. Sóztam, összeforgattam a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
Jalapeno ecetesen, télre
Jalapeno ecetesen, télre

A hozzávalókat hidegen összekeverjük és a fertőtlenített üvegekbe töltött, szeletelt jalapeno karikákra öntjük. Tetejére befőzési fóliát teszünk, majd lezárjuk csavaros tetővel.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dobálós savanyúság
Dobálós savanyúság

Az edény lehet műanyag, üveg, cserép vagy zománcozott edény, de ügyeljünk rá, hogy ép legyen a zománcozás, mert a lé fémmel nem érintkezhet. Lefedjük, majd sötét hűvös helyen tárol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kovászos uborka télire
Kovászos uborka télire

1. Az uborkát úgy készítjük el, mint nyáron. Tormát, kaprot, babérlevelet, egész borsot teszünk hozzá, az egészet egy tálba tesszük. 2. Vizet forralunk literenként 1 evőkanál s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk