- 1nagy filézett csirkemell
- 6 db csirkecomb
- 2 fej vöröshagyma
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál liszt
- ételízesítő
- só, bors, kömény
- olaj a sütéshez
A hagymákat tisztítsuk meg, vágjuk apróra. Öntsünk olajat egy edénybe, és hevítsük fel, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Állandó kevergetés mellett pároljuk a hagymát üvegesre, kis lángon. Vegyük le a tűzről, és tegyünk rá sót, majd a pirospaprikát (mindenképp vegyük le a tűzről, nehogy a paprika a nagy melegtől megégjen és megkeseredjen), keverjük szépen el, hogy mindenütt felolvadjon az olajban a paprika, majd öntsük fel egy kis vízzel. Egy-két perc lassú forralás után tegyük bele a megmosott, összevágott csirkecombokat, majd a húsokat időnként forgatva, fedő nélkül pároljuk. Amikor a hús külseje megfehéredett, sózzuk, esetleg adhatunk hozzá őrölt borsot vagy őrölt köményt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Forraljuk fel, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük sóval és ételízesítővel. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára. Ha módunkban áll, gazdagíthatjuk kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal.
Ha kész, a combokat vegyük ki az edényből, és a szaftot sűrítsük tejfölös habarással. A lisztet keverjük simára kevés vízzel, adjuk hozzá a tejfölt, ezzel is keverjük simára, majd keverjünk hozzá egy-két kanálnyit a forró szaftból és folytonos kevergetés mellett öntsük vissza a léhez. Forraljuk jól ki, körülbelül 3-4 percig. Ha teljesen sima, bársonyos mártást szeretnénk, szűrjük át egy finom szitán egy másik edénybe (azért kell áttörnünk, hogy szép egyenletes sűrű szaftunk legyen, ne legyenek benne a hagyma, paprika vagy paradicsom darabok, sőt az esetleges habarás csomóktól is megszabadulhatunk így). Majd tegyük vissza a húsokat és melegítsük össze.
Galuska
Hozzávalók:
- 2tojás
- liszt
- víz
- só
Elkészítés:
Tészta állagúra keverjük. Forró vízbe szaggatjuk, amíg a víz tetejére fel nem jön.
A csirkemelleket középen éles késsel szétnyitjuk, de nem vágjuk át. Kiklopfoljuk, sózzuk, szárnyas fűszerkeverékkel megszórjuk. A hagymát apróra, a sonkát kis kockákra vágjuk....
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűKészítsd el a szószt: egy lábasban forrald össze a paradicsomot a lekvárral, és időnként megkavarva, mérsékelt tűzön kb. 5 perc alatt főzd sűrű állagúra. Helyezd a megmosott, lecs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott húst kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket is megpucoljuk. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát felaprítom, darált paprikával olajban megdinsztelem. Leveszem a tűzről, teszek bele pirospaprikát, rárakom a húst, megsózom. Visszateszem a tűzre. Babérlevelet teszek rá....
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: Könnyű