1 fej (édes) káposzta
50 dkg darált hús
1 gyors főzőtasakos rizs
1 tojás
1 fej hagyma
só, bors, ételízesítő, majoránna, oregánó, petrezselyem
egész köménymag
1 kis konzerv sűrített paradicsom
20 dkg füstölt főtt tarja
1-1,5 l húsleves alaplé
A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, a kockára vágott füstölt-főtt tarjával, a elaprított hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, oregánóval, petrezselyemmel. A káposzta szélső sérült leveleit levágjuk, torzsát éles késsel kivágjuk, úgy, hogy a fej egészben maradjon. Nagy fazékban vizet forralunk fel. Teszünk bele sót, köménymagot, valamint a káposztafejet (torzsanyílással lefelé). A káposztát a vízben kb. 20 percig főzzük (közben villával a káposztaleveleket részben lefejthetjük). A káposztát kiemeljük a vízből, torzsanyílással lefelé egy tányérra rakjuk (hasonlóan kiszedjük a már levált leveleket is). Ha kissé kihűlt a káposzta, a leveleket leszedjük, a szélső levelek vastagabb részét kivágjuk, vagy lelaposítjuk, hogy könnyen feltekerhető legyen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott ek. darált húsos tölteléket teszünk. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük és formázzuk. A kész káposztákat egy tányérra tesszük. Az alaplevest elkeverjük a paradicsompürével, esetleg ízesíthetjük sóval, kevés cukorral és felöntjük a káposztát úgy, hogy a lé a tekercseket ellepje. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük 1-1evőkanál ajvárral. A húsra tesszük a főtt sonkát, majd a sajtot és a keskenyebb oldalukról feltekerjük. Hústűvel vagy fogpiszkál...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűAlaposan megmossuk a krumplikat. Ezután héjában félig megfőzzük a krumplikat sós vízben. (Ne legyen teljesen puha, sem kemény, kb. 15 perc.) Kiolajazunk finoman egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd a vajat is hozzákeverjük és összegyúrjuk. A tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szárazbabot előző este beáztatjuk, leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk liszttel, fűszerpaprikával, és összekeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű