Hozzávalók
50 dkg sima liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dkg élesztő,
1 tojás, 2 tojássárgája, 1 evőkanál porcukor,
1/2 dl tej, 1 dl tejföl, 1/2 kávéskanál só.
Diótöltelék
12 dkg dió, 12 dkg cukor, 2 dkg kiflimorzsa, 2 dkg vaj,
5 dkg mazsola, 1 cm-es vaníliarúd, 2- 3 evőkanál tej.
Máktöltelék
12 dkg mák, 12 dkg cukor, 2 dkg vaj, 3/4 dl víz,
1 kis kávéskanál reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
Elkészítés
A töltelékeket a diós-mákos tekercs töltelékéhez hasonlóan készítsük el, keverjük bele a morzsát, a megtisztított, leforrázott, megszárított mazsolát és a vajat. A cukrot beletesszük a meglangyosított tejbe, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A további eljárás megegyezik a diósmákos tekercsnél leírt móddal; a pozsonyi patkónál leírt anyagokat adjuk a vajjal elmorzsolt kissé megsózott liszthez. A tésztát eldolgozzuk és mérlegen 5 egyenlő részre osztjuk. Az öt cipócskából egyenlő vastag és hosszú rudakat sodrunk. A rudakat egymás mellé tesszük és 6 felé elvágjuk. A részeket (30 db) kis cipókká alakítjuk, lisztezett deszkán sorban egymás mellé helyezzük, letakarjuk. Mire a 30-ik gömböt elkészítettük, már kezdjük is a töltést. 15 diós, 15 mákos kiflit készítünk. A kis gömböket nyújtófával ovális alakra kinyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elkenjük rajta, oly módon, hogy a széleknél 1 cm-es rész üres maradjon. A tésztákat lazán begöngyöljük, a végét enyhén elkeskenyítjük és zsíros papírral elkent sütőlemezen patkó alakúra formáljuk. A patkók tojással való meg-kenése a diós-mákos tekerccsel azonos módon történik. A pozsonyi patkót valamivel forróbb sütőben sütjük, mint a diósmákos tekercset. Sütési ideje kb. 20 perc. Ha sütés közben valamelyik felrepedne, a sütőből kivett, megsült patkót rögtön forrón, lapos késsel eredeti alakjára nyomhatjuk vissza.
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrva rétestésztaszerű tésztát gyúrunk. 1/2 órát pihentetjük. A kakómassza hozzávalóit összekeverjük (ér...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk maradék cukrot, majd a 2 kávéskanál sót, tojást, vajat, v...
Elkészítési idő: 1 ó 20 perc Nehézség: KönnyűA felfuttatott élesztőt összekeverem az alapanyagokkal, és dagasztom, fél órát kelesztem, majd kerek sütőedényben készre sütöm
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűElőször ledaráljuk a diót, felfuttatjuk az élesztőt, kimérjük a lisztet, majd a tojást, cukrot, citromhéjat, az élesztőt beletesszük a tálba. Robottal addig dolgozzuk a tésztát míg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű