550 g finomliszt (BL-55)
25 g élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 tojás
1 ek. vaj
1 ek. zsír
1 kk. só
3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
4 nagyobb alma
2 ek. cukor
fahéj
2 ek. zabpehely
Túrós töltelékhez:
125 g túró
2 ek. tejföl
1 ek. cukor
fahéj
1 tojás sárgája
1-1 maréknyi meggy és áfonya
2 ek. zabpehely
Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.
Oldjuk fel a cukrot és a sót a kézmeleg vízben. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt és a 1/2 csésze langyos vízzel készítsünk puha tésztát. Lisztezett deszkán gyúrjuk a tésztát néhány...
Elkészítési idő:A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a formákat. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval é...
Elkészítési idő:Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és cukorral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, míg szép, homogén tésztát kapunk. A dagasztás közben nekem még elég sok lisztet felvett. Kele...
Elkészítési idő: