menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes


Írta:

Elk. idő: 2óra 30perc
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


550 g finomliszt (BL-55)
25 g élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 tojás
1 ek. vaj
1 ek. zsír
1 kk. só
3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
4 nagyobb alma
2 ek. cukor
fahéj
2 ek. zabpehely
Túrós töltelékhez:
125 g túró
2 ek. tejföl
1 ek. cukor
fahéj
1 tojás sárgája
1-1 maréknyi meggy és áfonya
2 ek. zabpehely

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.

Kelt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Burgonyás-sajtos pogácsa
Burgonyás-sajtos pogácsa

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd még forrón áttörjük. Az élesztőt a tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A burgonyát, margarint, tojást, sót és cukrot összegyúrjuk...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anita
Töltött zsemle
Töltött zsemle

Kikevertem,majd a formába tettem pici tésztát,rá sajtot és füstölt főtt tarját ( lehet más is ),majd megint tészta,sajt,tarja,végül tészta,kelesztettem kb 40 percet (ránézésre szok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vizes zsemle
Vizes zsemle

Fél órát kelesztettem,majd az egészet újra átgyúrtam.Tettem ezt azért,mert,amit eddig csináltam kiéreztem az élesztő szagát.Rögeszmém lett,hogy a receptek azért nem jók,mert nem do...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar "Szénhidrátmentes" extra diétás melegszendvics
"Szénhidrátmentes" extra diétás melegszendvics

Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pár perc pihentetés után nyújtsuk ki és vágjunk belőle négy tészta lapot (akkorát, amekkora szendvicssütőnk!) 2-2 tésztalapot helyezzünk rá az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk