Családireceptkönyv.hu

Charlotte Epres


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


May
18
Epres charlotte (paleo)
A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.



Hozzávalók:


a tésztához:
5 tojás
5 dkg darált mandula
5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor) (nem paleozóknak cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só

a lekvárhoz:
50 dkg eper
30 dkg rebarbara
10-15 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
2 dkg zselatin
1 vaníliarúd

a töltelékhez:
35 dkg Totu (nem paleozóknak túró)
35 dkg a lekvárból
5-10 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
1 dl kókuszkrém (nem paleozóknak tejföl)
1 dkg zselatin
1 dl víz

Elkészítés:


A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.

Előző nap elkészítjük a lekvárt, amihez a megtisztított kisebb darabokra vágott epret és rebarbarát puhára főzzük az eritrittel és a felhasított vaníliarúddal. Eltávolítjuk a vaníliát. Hozzákeverjük a zselatin. Még pár percig főzzük, amíg a zselatin feloldódik. Botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük, felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni. A lekvár másnapra megköt, ezért felhasználás előtt átturmixoljuk, hogy egyenletesen kenhetővé váljék. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30 x 35 centis téglalapot kenünk végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A lehúzott sütőpapír segítségével rolád szerűen feltekerjük a még langyos tésztát, így hűtjük ki teljesen. Amikor kihűlt kitekerjük. Megkenjük 30 dkg lekvárral. Visszatekerjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tekercs szépen szeletelhetővé válik. 1 centi széles szeletekre vágjuk. Fóliával bélelt félgőmb alakú edény oldalát kirakjuk a szeletekkel. Ráöntjük a tölteléket, amihez a a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd az összes többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A tetejére rárakosgatjuk a maradék piskótatekercs szeleteket. Egy tányérral lenyomatjuk, végül az egészet 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tücsökbogár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyöngyi
Gyümölcstorta
Gyümölcstorta

Habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral, majd a sárgáját egyenként hozzáadva tovább verjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, közékeverjük a lisztet, végül a megolvasztott, de...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Tortába ♥ Puncskrém (régi recept szerint)
Tortába ♥ Puncskrém (régi recept szerint)

A 4 tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a citrom levével, és a héjával, a borral, és gőz felett sűrűre főzzük. Mikor sűrűsödni kezd, levesszük a gőzről, hozzákeverjük a rumot és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Márványos mascarpone torta
Márványos mascarpone torta

Előkészítés A kapcsos sütőforma (kb. 26 cm átmérőjű) alját sütőpapírral kibéleljük. A mézes kekszet nejlon tasakba tesszük, végét jól lezárjuk, majd a kekszet egy nyújtófa segí...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk