May
18
Epres charlotte (paleo)
A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.
Hozzávalók:
a tésztához:
5 tojás
5 dkg darált mandula
5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor) (nem paleozóknak cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
a lekvárhoz:
50 dkg eper
30 dkg rebarbara
10-15 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
2 dkg zselatin
1 vaníliarúd
a töltelékhez:
35 dkg Totu (nem paleozóknak túró)
35 dkg a lekvárból
5-10 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
1 dl kókuszkrém (nem paleozóknak tejföl)
1 dkg zselatin
1 dl víz
A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.
Előző nap elkészítjük a lekvárt, amihez a megtisztított kisebb darabokra vágott epret és rebarbarát puhára főzzük az eritrittel és a felhasított vaníliarúddal. Eltávolítjuk a vaníliát. Hozzákeverjük a zselatin. Még pár percig főzzük, amíg a zselatin feloldódik. Botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük, felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni. A lekvár másnapra megköt, ezért felhasználás előtt átturmixoljuk, hogy egyenletesen kenhetővé váljék. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30 x 35 centis téglalapot kenünk végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A lehúzott sütőpapír segítségével rolád szerűen feltekerjük a még langyos tésztát, így hűtjük ki teljesen. Amikor kihűlt kitekerjük. Megkenjük 30 dkg lekvárral. Visszatekerjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tekercs szépen szeletelhetővé válik. 1 centi széles szeletekre vágjuk. Fóliával bélelt félgőmb alakú edény oldalát kirakjuk a szeletekkel. Ráöntjük a tölteléket, amihez a a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd az összes többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A tetejére rárakosgatjuk a maradék piskótatekercs szeleteket. Egy tányérral lenyomatjuk, végül az egészet 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Tücsökbogár
Először a Túró Rudi torta kakaós piskótáját készítjük el. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat. A sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 140 °C-ra előmelegítettem. A tojásfehérjéket felvertem olyan kemény habbá, hogy már ne csúszkáljon az edényben – először alacsony fokozaton, majd egyre magasabb fokozatra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzétválasztom a tojásokat.Sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverem.A lisztet összekeverem a sütőporral.Hozzá adom a felvert tojás sárgájához.Fehérjét sóval kemény h...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a vizet, és a cukrot fehéredésig keverni. A lisztes sütőport is hozzáadom végül beleforgatom a tojásfehérje habot.Zsírpapírral bélelt 26 cm sütőformába öntöm és meg...
Elkészítési idő: 1 óra+krém Nehézség: Könnyű