menu

Családireceptkönyv.hu

Blansírozás ideje néhány zöldségféléknél


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Zöldségfélék/blansírozás ideje/eltarthatóság
Paraj: 1-2 perc / 12 hó
Sóska: 1-2 perc    / 12 hó
Spárgafej: 1 perc / 6 hó
Spárgaszár: 2 (zöld) - 4 (fehér) perc / 6 hó
Borsó: 3-5 perc    / 12 hó
Bab: 4-7 perc / 12 hó
Brokkoli (rózsáira szedve): 2-3 perc / 12 hó
Karalábé (felkockázva): 3-4 perc / 12 hó
Káposztafélék (szeletelve): 4-5 perc    / 12 hó
Uborka: Nem blansírozandó / 12 hó
Tök: Nem blansírozandó / 12 hó
Vöröshagyma: Nem blansírozandó / 12 hó
Kukorica: 4-7 perc / 6-12 hó
Paradicsom: Nem blansírozandó / 12 hó
Gomba: 2-3 perc    / 12 hó
Karfiol (rózsáira szedve) : 3-4 perc / 8 hó
Kelbimbó: 3-4 perc / 6 hó
 A tököt, uborkát érdemes legyalulni, zacskózni, és eztkövetően lefagyasztani.Blansírozás lépésről-lépésre A zöldségfélék legtöbbjéből szedés után el kell távolítani anem kívánatos részeket (szár, gyökér, levél stb.).A megfelelő tisztítást a mosás, majd a blansírozás követi. Azöldségek blansírozása fagyasztás előtt egy szükséges művelet, és csak ritkán(egy-két nyersanyagnál) hagyható el.A blansírozás alatt a zöldségfélék rövid ideig tartóelőfőzését értjük.Az előfőzés ideje általában 3-8 perc, amely függ azöldségfélék fajtájától, érettségi fokától, és egyéb (pl. méretbeli)tulajdonságaitól.A gyakorlatban a blansírozáskor drótkosárba tesszük azöldségfélét, és azt bő, forró vízbe süllyesztjük.A blansírozás idejét a víz újraforrásától kezdve kellszámítani.Amikor letelt a kívánt idő, akkor a zöldséget hideg vízzelazonnal le kell hűteni. Azonban ne tartsuk sokáig a hűtővízben a zöldséget,mert a víz kilúgozza, és ez által értékes tápanyagot veszít.   Az előkészítést követően a fagyasztást célszerű műanyagtálcán végezni, és a megfagyasztott, vagy a jól lecsöpögtetett zöldségeketcsomagolni. Az így csomagolt termék nem fagy tömbbe, különálló marad.Padlizsán és cukkínielkészítéseA friss padlizsánt, és a cukkínit feldarabolást követően, a közhittelellentétben, nem kell sóban állni, hagyni.Csakis az öregebb darabokat érdemes ezzel a módszerrelmegszabadítani a kesernyés íztől.
Ezeknek a zöldségeknek fogyasztható a héjuk is. Egyszerűen mossuk megőket alaposan, és daraboljuk fel őket a kívánt formára.

Ehetjük őket grillezve, rántva, akár töltve is. Ha grillezzük, illetve rántjukőket, nem kell eltávolítani a magjukat. Ezek ugyanis ehetőek. Ha tölteniszeretnénk őket, akkor válasszuk a nagyobb, vaskosabb darabokat, majd vájjuk kia magos belsejüket egy kanállal, és már lehet is tölteni (húsos, v agyzöldséges rizzsel például).

A padlizsán nagyon gyorsan szívja magába a zsiradékot,ezért figyeljünk arra, hogy ne adjunk hozzá túl sokat belőle. A rántottpadlizsánnak az az egyik hátránya, hogy nagyon magába szívja a zsiradékot,ezért fogyókúrás étrendbe nem nagyon illeszthető bele.
TIPP: keverjünk össze 2 ek olíva olajt 2-3 gerezd reszelt fokhagymával, kenjükmeg vékonyan ezzel a mázzal a padlizsán karikákat, majd süssük (grillezzük) megőket. 
Ha sütőben készítjük, akkor tegyünk egy nagyobb, lapos tepsibe sütőpapírt,helyezzük rá a zöldségkarikákat, sózzuk, majd kenjük meg őket a fokhagymásolajjal. Kb. 180-200 fokon, 10 perc elegendő. 
Serpenyőben is süthetjük. Szóval, süssünk gesztenyét!
A gesztenyék domború oldalát én 3 helyen szoktam bevágni. Két vágást ejtekpárhuzamosan, majd ezekre merőlegesen még egyet.
A beirdalt gesztenyéket pár órára beáztatom vízbe.
Előmelegítem a sütőt.
Egy tepsibe szórom a gesztenyéket úgy, hogy szépen egymás mellé kerüljenek. Atepsi alá öntök egy kevés vizet, majd a sütőben kb. 20-25 percig sütöm agesztenyéket. 

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Konyhai praktikák,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk