menu

Családireceptkönyv.hu

Krumpli főzés


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A krumpli főzés talán az egyik leggyakrabban felmerülő feladat a konyhában – legyen az ember akár egészen kezdő, akár egészen gyakorlott a főzés területén.

És habár a krumpli főzése nem egy bonyolult dolog, de mint alaptechnika, ez is olyan, amit egyszer meg kell tanulni.

A krumpli főzés általában valamilyen további recept része. Habár a főtt krumpli magában is tökéletes fogás lehet néha, azért a legtöbbször a krumplit pl. krumplipüréhez, bonyolultabb ételekhez vagy burgonyás tésztákhoz főzzük.

Krumpli főzés kockára vágva
A krumplit leggyakrabban kockára vágva szokás főzni. Ha sima főtt krumpli a cél, akkor is, de ha tört krumpli (akár krumplipüréhez, akár más étel alapanyagaként), akkor is.

Először pucold meg a krumplikat, egészben.
Mosd meg a krumplit.
Vágd fel a krumplit kockákra. Általában 2-3 cm-es kockákra szokás.
Tedd a krumplit egy lábasba, hideg vízzel és sóval főni, nagy lángon, lefedve. Nagyjából 25 dkg krumplihoz 1 liter vizet és 1/4 teáskanál sót számolj.Amikor felforrt a víz, azonnal vedd le takarékra. (Különben a fedő alatt könnyen kifut a víz.)
A kockákra vágott krumpli kb. 11-12 perc alatt fő megSzűrd le még forrón. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy konyharuhával megfogod a lábas két fogóját és a fedőt, ez utóbbit kb. 1 cm-rel félrehúzva, és így öntöd le a forró vizet róla.
Főtt krumpli
Krumpli főzés
Publikálva: 2015. Szeptember 7. | Szerző: Szilágyi Balázs | Nincs Hozzászólás
Előkészítési idő
5 perc

Főzési/sütési idő
12 perc

Nehézség
Kezdő
A krumpli főzés talán az egyik leggyakrabban felmerülő feladat a konyhában – legyen az ember akár egészen kezdő, akár egészen gyakorlott a főzés területén.

És habár a krumpli főzése nem egy bonyolult dolog, de mint alaptechnika, ez is olyan, amit egyszer meg kell tanulni.

A krumpli főzés általában valamilyen további recept része. Habár a főtt krumpli magában is tökéletes fogás lehet néha, azért a legtöbbször a krumplit pl. krumplipüréhez, bonyolultabb ételekhez vagy burgonyás tésztákhoz főzzük.

Krumpli főzés kockára vágva
A krumplit leggyakrabban kockára vágva szokás főzni. Ha sima főtt krumpli a cél, akkor is, de ha tört krumpli (akár krumplipüréhez, akár más étel alapanyagaként), akkor is.

Először pucold meg a krumplikat, egészben.
Mosd meg a krumplit.
Vágd fel a krumplit kockákra. Általában 2-3 cm-es kockákra szokás.
Tedd a krumplit egy lábasba, hideg vízzel és sóval főni, nagy lángon, lefedve. Nagyjából 25 dkg krumplihoz 1 liter vizet és 1/4 teáskanál sót számolj.
Krumpli főzés hideg, sós vízben
Krumpli főzés hideg, sós vízben

Amikor felforrt a víz, azonnal vedd le takarékra. (Különben a fedő alatt könnyen kifut a víz.)
A kockákra vágott krumpli kb. 11-12 perc alatt fő meg.
Megfőtt krumpli
Megfőtt a krupmli

Szűrd le még forrón. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy konyharuhával megfogod a lábas két fogóját és a fedőt, ez utóbbit kb. 1 cm-rel félrehúzva, és így öntöd le a forró vizet róla.
Főtt krumpli
Főtt krumpli

Krumpli főzés héjában
Héjában főzéshez először nagyon alaposan mosd meg a krumplit. Ha boltban veszed, akkor ma már gyakran egyáltalán nem földes, de a lényeg az, hogy bármennyi föld is van rajta, alaposan most le róla.
A megmosott krumplit héjastól tedd bele egy lábasba, és öntsd föl annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sózd a vizet.
Forrald fel nagy lángon, fedő alatt a vizet.
Ha felforrt, most is azonnal vedd takarékra, és úgy főzd.
A krumpli héjában főzés ideje nagy mértékben függ a krumpli méretétől, de általánosságban elmondható, hogy 30-40 perc alatt mindig megfő.
A héjában főtt krumplit hagyd kihűlni (hideg vízzel többször átöblítve ez gyorsítható), és egy éles kés segítségével húzd le a héját.

Krumpli főzés

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Tejberizs forrón
Tejberizs forrón

8 dl tejet felforralunk egy zománcozott lábasban. Jól megmosunk és lecsurgatunk 12 dkg rizst és beletesszük, megkeverjük, s ha felforrt, lassú, egyenletes tűzön tovább főzzük, fedő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Éva
Lenmagos cukkinikrém
Lenmagos cukkinikrém

A cukkinit alaposan megtisztítjuk, ha elég zsenge, nem szükséges a magos részt és a héját eltávolítani. (Én előbbit akkor sem szeretem, ha még pici magokat tartalmaz, ezért...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Enikő
Shokugeki no Soma- Karaage tekercs
Shokugeki no Soma- Karaage tekercs

Az almát és a hagymát vágjuk fel, majd turmixoljuk össze. Mivel nagyon kis adagról van szó, az is jó, ha csak lereszeljük, a lényeg, hogy levet eresszenek. Ezután keverjük hozzá a...

Elkészítési idő: ?
Nehézség: Nehéz
share
Burgonyaropogós Tupper
Burgonyaropogós Tupper

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk