menu

Családireceptkönyv.hu

PAPRIKA TESZT 1


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Különleges fűszerpaprika (1-2)
A különleges fűszerpaprika „Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, élénk, tűzpiros színű, fűszeres illatú, édeskés, jellemző paprika ízű.” (Magyar Élelmiszerkönyv, 2-8720) A különleges fűszerpaprika a MSZ ISO 7540:2007 szabvány szerint I. osztály.

A különleges paprikát fénylő színe, színező hatása, ízének komplexitása, fűszeres aromája, finom őrlése teszi különlegessé. A teszten két különleges fűszerpaprika őrlemény szerepelt a leghíresebb hazai fűszerpaprika termő területekről, Kalocsáról és Szegedről. Összes színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább: 4,0 g/kg.

Különleges fűszerpaprika őrlemény
Termőhely: nincs jelölve
Gyártó: Szegedi Paprika ZRt, Szeged
Szín: sötét-vörös, természetes, friss
Illat: édeskés, telt, gyümölcsös, sütőtökös, összetett illat.
Zamat: édes, szénás, gyümölcsös, telt zamatokkal, enyhe kesernyés lecsengéssel, komplex, telt íz.
Csípősség: csípősségmentes.
Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
Zsírban: pirítva kellemes, összetett illat. Színkioldódása erőteljes, mélyvörös, fényes.
Megjegyzés: Ez a fűszerpaprika őrlemény Illatában és színező hatásában messze átlag feletti Olyan illat és íz jegyeket is felmutat, amelyek nem gyakoriak a magyar paprikáknál. Komplex, telt, kerek. Pontszám: 9,5/10

Kalocsai Különleges fűszerpaprika őrlemény
Termőhely: nincs jelölve.
Gyártó: Kalocsai Fűszerpaprika ZRt, Kalocsa
Szín: sötét-vörös, természetes, friss
Illat: paradicsomos, enyhén szénaillatos (kumarin) telt, édeskés.
Zamat: fanyar, enyhén kesernyés, kakaós, ginzenges összetett íz.
Csípősség: csípősségmentes.
Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
Zsírban: pirítva kellemes illatú, színkioldódása erőteljes, mélyvörös, fényes.
Megjegyzés: A Szegedi különleges paprika – korábbi, kalocsait támogató beidegződéseimre rácáfolva – ezen a teszten meggyőzőbb minőséget és fűszerező hatást mutatott, mint a kalocsai. A különbség az árban is megmutatkozott: a szegedi fémdobozos paprika duplájába került a kalocsainak. Pontszám: 8,0/10

Csemege fűszerpaprika (1-7)
A csemege fűszerpaprika őrlemény „Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű.” (Magyar Élelmiszerkönyv, 2-8720) A csemege fűszerpaprika a MSZ ISO 7540:2007 szabvány szerint II. osztály.

Csemege fűszerpaprika őrlemények csípős és csípősségmentes változatban is előfordulnak. Jó színező tulajdonságú, általában összetett aromájú fűszerek, amelyeket széles körben használunk. Összes színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább: 3,5 g/kg.

Szegedi Csemege fűszerpaprika őrlemény
Termőhely: Magyarország, Szerbia (Vajdaság).
Gyártó: Szegedi Paprika ZRt, Szeged
Szín: telt, középbarnás-vörös.
Illat: édeskés, cseppnyit dohányillatú, paradicsomos, aszalt gyümölcsökkel.
Zamat: édes, széna íz, harmonikus, halványan fanyar és száraz, lecsengésben sárgabarackos.
Csípősség: csípősségmentes.
Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
Zsírban: pirítva élénkvörös, némi paradicsomos illattal. Színkioldódása jó.
Megjegyzés: Meglepően összetett illat, s részben íz. Szembetűnő, s meglepő különbségek a kalocsai paprikákkal. Pontszám: 8,0/10

Konyhavarázs Csemege fűszerpaprika őrlemény
Termőhely: Peru, Spanyolország, Chile
Forgalmazza: Böllér Fűszer Kft, Pápa
Szín: narancsos-vörös.
Illat: aromás, paradicsomos, gyümölcsös, melaszos.
Zamat: szájban telt, édeskés. aszalt szilvás, diós-mogyorós, komplex.
Csípősség: csípősségmentes.
Őrlés: finomra őrölt, porszerű, nedves hatású
Zsírban: pirítva szép vörös színű, halovány illatokkal. Színkioldódása jó.
Megjegyzés: Az import paprikák paradicsomos, halványan füstös, dohányos illatát mutatja. Érdemes lehet vele próbálkozni, bár a magyar paprika íztől részben eltérő eredményre számíthatunk. Pontszám: 8,0/10




Elkészítés:



PAPRIKA TESZT 1

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
MÁNGOLD FŐZELÉK
MÁNGOLD FŐZELÉK

Alaposan megmostam a mángoldot, majd a levelei zöld részét letéptem úgy, hogy a középső, erősebb szárrész egyben maradjon az alsó szárral. A nedves leveleket egy wokba dobtam, és l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csőben sült brokkolis csirke
Csőben sült brokkolis csirke

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a margarin felén nagy lángon hirtelen megsütjük. Közben a brokkolirózsákat fagyott állapotban forró sós vízben megfőzz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
TÁPLÁLKOZZUNK EGÉSZSÉGESEN!
TÁPLÁLKOZZUNK EGÉSZSÉGESEN!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Hat meglepő párosítás
Hat meglepő párosítás

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk