4 fej nagy hagyma
1 kg újkrumpli
füstölt kolbász
olaj
só bors ízlés szerint
A krumplit egy dúrvább kefével jól megdörzsöltem, és félpuhára főztem.
Hagytam kihűlni.
A hagymákat kettévágtam ,és felszeleteltem.
A krumplit vastagabb szeletekre vágtam.
Egy serpenyőben olajat hevítettem, és a krumplikarikákat megpiritottam.
Utána,a krumplitól megmaradt olajban megsütöttem a hagymaszeleteket.
Ha a krumpli után megmaradt olaj nem elég akkor pótoljuk.
A megsült krumplit és hagymát ízlés szerint fűszerezzük.
Én, sült kolbásszal tálaltam.
A hagyma
A hagymát több, mint 4000 évvel ezelőtt már fogyasztották, az egyiptomiak pedig i.e 3200 körül, de lehet még korábban háziasították a közép-ázsiai hegyekben vadon élő fajtákat. Mivel felismerték gyógyító és erősítő hatását a piramis-építő munkásoknak is adtak bőven hagymát és fokhagymát. Tutenkhamon fáraó sírjában is találtak belőlük.
A híres görög orvos Hippokratesz is előírta a hagymát, mint vizelethajtó, seb- és tüdőgyulladást gyógyító orvosságot.
A Szentírás szerint az Ígéret Földjére vándorló izraelitáknak, megszokott fűszereik közül leginkább a hagyma hiányzott. Mózes imádkozott Istenhez és népét utasította, hogy Egyiptomból szerezzék be ezt és az egyéb konyhakerti növényeket.
A középkorban már Európában is honos a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából. Ott az indián őslakosok termesztették. A középkorban is ismerték gyógyító hatását, álmatlanság ellen szeletelt hagymát tettek a párna alá.
A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítésre használták a hagymát.
Tésztához A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható masszát kapjunk. Krém A krémhez a lisztet először kevés tejj...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: Könnyű70-80dk lisztet bele teszek egy tálba, rakok bele egy pici sót, 1egész élesztőt felfuttatok pici cukkorral, én tejbe szoktam, van aki vízbe, el keverem a liszttel az élesztőt, tesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA virslit felkarikázzuk. A megtisztított vöröshagymát nem túl apró kockára vágjuk. A kukoricát átmossuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni. A tojásokat egy tálba ütjük, és a sóval...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű