Családireceptkönyv.hu

SÜLT HAGYMA ÚJKRUMPLIVAL ÉS KOLBÁSSZAL


Írta:

Elk. idő: 1 ora
Adag: 4 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 fej nagy hagyma
1 kg újkrumpli
füstölt kolbász
olaj
só bors ízlés szerint

Elkészítés:


A krumplit egy dúrvább kefével jól megdörzsöltem, és félpuhára főztem.
Hagytam kihűlni.
A hagymákat kettévágtam ,és felszeleteltem.
A krumplit vastagabb szeletekre vágtam.
Egy serpenyőben olajat hevítettem, és a krumplikarikákat megpiritottam.
Utána,a krumplitól megmaradt olajban megsütöttem a hagymaszeleteket.
Ha a krumpli után megmaradt olaj nem elég akkor pótoljuk.
A megsült krumplit és hagymát ízlés szerint fűszerezzük.
Én, sült kolbásszal tálaltam.

Trükkök, tippek, praktikák:


A hagyma

A hagymát több, mint 4000 évvel ezelőtt már fogyasztották, az egyiptomiak pedig i.e 3200 körül, de lehet még korábban háziasították a közép-ázsiai hegyekben vadon élő fajtákat. Mivel felismerték gyógyító és erősítő hatását a piramis-építő munkásoknak is adtak bőven hagymát és fokhagymát. Tutenkhamon fáraó sírjában is találtak belőlük.

A híres görög orvos Hippokratesz is előírta a hagymát, mint vizelethajtó, seb- és tüdőgyulladást gyógyító orvosságot.
A Szentírás szerint az Ígéret Földjére vándorló izraelitáknak, megszokott fűszereik közül leginkább a hagyma hiányzott. Mózes imádkozott Istenhez és népét utasította, hogy Egyiptomból szerezzék be ezt és az egyéb konyhakerti növényeket.

A középkorban már Európában is honos a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából. Ott az indián őslakosok termesztették. A középkorban is ismerték gyógyító hatását, álmatlanság ellen szeletelt hagymát tettek a párna alá.

A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítésre használták a hagymát.

SÜLT HAGYMA ÚJKRUMPLIVAL ÉS KOLBÁSSZAL

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kókuszos zebra szelet
Kókuszos zebra szelet

Tésztához A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható masszát kapjunk. Krém A krémhez a lisztet először kevés tejj...

Elkészítési idő: 30-60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: suhajpeter
Virslis lángos
Virslis lángos

70-80dk lisztet bele teszek egy tálba, rakok bele egy pici sót, 1egész élesztőt felfuttatok pici cukkorral, én tejbe szoktam, van aki vízbe, el keverem a liszttel az élesztőt, tesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Serpenyős tojás virslivel, kukoricával
Serpenyős tojás virslivel, kukoricával

A virslit felkarikázzuk. A megtisztított vöröshagymát nem túl apró kockára vágjuk. A kukoricát átmossuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni. A tojásokat egy tálba ütjük, és a sóval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: zsuzsi0629
gyros pita házilag
gyros pita házilag

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk