4 fej nagy hagyma
1 kg újkrumpli
füstölt kolbász
olaj
só bors ízlés szerint
A krumplit egy dúrvább kefével jól megdörzsöltem, és félpuhára főztem.
Hagytam kihűlni.
A hagymákat kettévágtam ,és felszeleteltem.
A krumplit vastagabb szeletekre vágtam.
Egy serpenyőben olajat hevítettem, és a krumplikarikákat megpiritottam.
Utána,a krumplitól megmaradt olajban megsütöttem a hagymaszeleteket.
Ha a krumpli után megmaradt olaj nem elég akkor pótoljuk.
A megsült krumplit és hagymát ízlés szerint fűszerezzük.
Én, sült kolbásszal tálaltam.
A hagyma
A hagymát több, mint 4000 évvel ezelőtt már fogyasztották, az egyiptomiak pedig i.e 3200 körül, de lehet még korábban háziasították a közép-ázsiai hegyekben vadon élő fajtákat. Mivel felismerték gyógyító és erősítő hatását a piramis-építő munkásoknak is adtak bőven hagymát és fokhagymát. Tutenkhamon fáraó sírjában is találtak belőlük.
A híres görög orvos Hippokratesz is előírta a hagymát, mint vizelethajtó, seb- és tüdőgyulladást gyógyító orvosságot.
A Szentírás szerint az Ígéret Földjére vándorló izraelitáknak, megszokott fűszereik közül leginkább a hagyma hiányzott. Mózes imádkozott Istenhez és népét utasította, hogy Egyiptomból szerezzék be ezt és az egyéb konyhakerti növényeket.
A középkorban már Európában is honos a hagyma, Kolumbusz Kristóf hozta magával Amerikából. Ott az indián őslakosok termesztették. A középkorban is ismerték gyógyító hatását, álmatlanság ellen szeletelt hagymát tettek a párna alá.
A második világháborúban a szláv katonák sebfertőtlenítésre használták a hagymát.
A tepsit terítsd be a sütőpapírral, majd rakd rá a kenyeret, A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt, majd jól keverd el, aztán tegyél bele mindent, amit előkészítettél. Ezt kanal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűNa malo ulja u dubljoj tavi isprziti na trakice i u brasno uvaljane komade puretine. kad su porumenili izvaditi ih u drugi sud sa poklopcem i ostaviti. 2. Na tavu gdje se przil...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat apróra vágjuk, vagy lereszeljük és egy tálba tesszük. A hagymát is apróra vágjuk és hozzákeverjük. A tejfölt, a majonézt, a mustárt és a fűszereket összekeverjük és...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés és újraoltás (zselatinnal): 1. Öntsük a kókusztejet egy lábasba, és hevítsük fel 82 fokra, majd hűtsük le 43 fokra, mely a baktériumok számára a legideálisabb hőmérsékl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű