50 dkg teljes kiőrlésű liszt (ma tönkölyt használtam, de lehet bármilyen teljes kiőrlésű liszt és keverékük is)
kb. 500 ml joghurt (liszttől függően valamikor kevesebb is elég, először a felét teszem és eldolgozás közben rakok még ha szükéges)
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál himalája só
1-2 evőkanál szűz olívaolaj
A többi fantázia kérdése! Nekem a kedvencem a dió, lenmag, szezámmag külön-külön vagy vegyesen. Ma például dió és házi libatepertő került bele.
A sütőt előmelegítem (200 fok légkeverés), előkészítek egy lapos tepsit amibe víz kerül (kb. 2 dl), és a rács alá teszem majd amikor a sütőformát a kenyérrel.
Vágódeszkára öntöm a száraz hozzávalókat, összekeverem a kezemmel, majd hozzáöntöm a joghurt 1/2-2/3-át.
Laza kézmozdulatokkal összedolgozom-gyúrogatom-morzsolgatom, majd szükség esetén még adok hozzá joghurtot, ha nem elég lágy a bucim.
Végül teszek még egy kis lisztet a buci alá és rá és bevonom vele ilyenkor már lehet formára is gyúrni. Nekem hosszúkás formám van igy olyanra szoktam, szerintem mindegy milyen.
Beteszem a formába, azt pedig a meleg sütőbe, a lapos tepsit vízzel a sütő aljára, a formát középre. Beállítom az órát: 30 perc és kész.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (a vizet lassan adagolva), kb. 15-20 percet pihentetjük. Az almát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, megszórjuk édesítővel, hozzáadjuk az aromát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérjük a lisztet, és egy evőkanállal elveszünk belőle, amit összeforgatunk a lecsepegtetett, felszeletelt olajbogyóval. A tejben elkeverjük a cukrot és a szárított élesztőt, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent összekeverünk, 90 percet kelesztjük, kb. 45 percet sütjük. Jól szeletelhető.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű