menu

Családireceptkönyv.hu

rizibizi olasz módra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


750 g mélyhűtött zöldborsó (vagy 1 kg friss, héjával és hajtásaival)
200 g rizottó rizs (Vialone nano)
60 g vaj
4 evőkanál olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
1 fej hagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
Friss petrezselyem

Bors

Elkészítés:


Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vaj felét és az olajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, illetve apróra vágott petrezselymet. Párold a hagymát üvegesre kb. 3-4 perc alatt.
Add hozzá a zöldborsót és egy merőkanál alaplét, és főzd 5 percig alacsony lángon.
Add hozzá a zöldborsót
Öntsd fel a maradék alaplével és öntsd bele a rizst. Gyakran kevergetve főzd addig, amíg a rizs al dente nem lesz, vagyis megfőtt de még harapható.
A pontos főzési idő általában rajta van a rizottó rizs dobozán, Vialone nano esetében ez kb. 16-18 perc. Legyen előkészítve egy kevés forró víz vagy alaplé, ha esetleg túl sok folyadékot szívna be és száraz lenne a rizs.
Ha kész, az eredeti risi e bisi textúráját tekintve inkább egy sűrű levesre hasonlít, még az átlagos olasz rizottóknál is levesesebb.
Főzd al dentére a rizst
Vedd le a tűzről, keverd bele a reszelt parmezánt és a maradék vajat, és melegen tálald.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/risi-e-bisi-rizibizi-olasz-modra

Olaszországban nem köretként, hanem előételként vagy még inkább levesként fogyasztják (egyfajta primo piatto), állagát tekintve pedig még a rizottónál is levesesebb, lédús, sűrű levesszerű étel. Igazából olasz szemmel egy borsós-rizses sűrű leves, amit eredeti verziójában pancettával, jófajta olasz szalonnával készítenek.

rizibizi olasz módra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar CSIRKEHÚSOS PIROG OMLÓS TÉSZTÁBÓL
CSIRKEHÚSOS PIROG OMLÓS TÉSZTÁBÓL

A tésztához a lisztet tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval. Ráforgácsoljuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyorsan simára...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Mézes sárgarépa köret
Mézes sárgarépa köret

A sárgarépát megtisztítás után hasábokra, vagy vastagabb karikára vágom, és serpenyőben vajon 5 percig pirítom. Ezután beleöntöm a bort és a narancslevet. Felforralom, majd hozzáa...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SÜLT KÁPOSZTA
SÜLT KÁPOSZTA

A friss fejes káposztát kb. 1 cm vastagra vágtam ( vajazott tepsibe raktam és a káposzta tetejére is vajdarabkákat tettem) Tettem rá a káposztára apróra vágott fokhagymát, sót, kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Serpenyős burgonya (Bmintbalázs)
Serpenyős burgonya (Bmintbalázs)

Először is készítsd elő a krumplit. Mosd meg, szárítsd meg, és vágd kb. 1-1,5 cm-es karikákra. Ha salátának való burgonyát használsz, ahogy javaslom, annak a héja is vékon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk