750 g mélyhűtött zöldborsó (vagy 1 kg friss, héjával és hajtásaival)
200 g rizottó rizs (Vialone nano)
60 g vaj
4 evőkanál olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
1 fej hagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
Friss petrezselyem
Só
Bors
Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vaj felét és az olajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, illetve apróra vágott petrezselymet. Párold a hagymát üvegesre kb. 3-4 perc alatt.
Add hozzá a zöldborsót és egy merőkanál alaplét, és főzd 5 percig alacsony lángon.
Add hozzá a zöldborsót
Öntsd fel a maradék alaplével és öntsd bele a rizst. Gyakran kevergetve főzd addig, amíg a rizs al dente nem lesz, vagyis megfőtt de még harapható.
A pontos főzési idő általában rajta van a rizottó rizs dobozán, Vialone nano esetében ez kb. 16-18 perc. Legyen előkészítve egy kevés forró víz vagy alaplé, ha esetleg túl sok folyadékot szívna be és száraz lenne a rizs.
Ha kész, az eredeti risi e bisi textúráját tekintve inkább egy sűrű levesre hasonlít, még az átlagos olasz rizottóknál is levesesebb.
Főzd al dentére a rizst
Vedd le a tűzről, keverd bele a reszelt parmezánt és a maradék vajat, és melegen tálald.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/risi-e-bisi-rizibizi-olasz-modra
Olaszországban nem köretként, hanem előételként vagy még inkább levesként fogyasztják (egyfajta primo piatto), állagát tekintve pedig még a rizottónál is levesesebb, lédús, sűrű levesszerű étel. Igazából olasz szemmel egy borsós-rizses sűrű leves, amit eredeti verziójában pancettával, jófajta olasz szalonnával készítenek.
A krumplit meghámozzuk, majd kb. fél centis szeletekre vágjuk. Ezután 5 percig sós vízben főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, és belerakjuk a víztől lecsepegtetett krumplit, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű• A zellert megpucoltam, felkockáztam és megfőztem sós vízben. Fontos, hogy fedő nélkül főzzük, mert így veszít a zeller ízéből. • Közben a sajtot aprítógépben „lereszeltem”. • M...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz édesburgonyát megpucolom és felkarikázom. Egy serpenyőben felforrósítom a zsírt és rádobom az édesburgonyát, majd sózom. Fedő alatt párolom, közben időről időre megkeverem egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű