A tésztához:
120 g tej
50 g víz
10 g friss élesztő
30 g vaj,vagy margarin
10 g cukor
330 g liszt
5 g só
Tetejére:
1 db tojás
3 ek tej
szezámmag
1. Tegyük a keverőedénybe a hozzávalókat a liszt és a só kivételével és keverjük
2 p/37°C/2-es fokozaton, majd további 4 mp/4-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, keverjük 35 mp/5-ös fokozaton.
3. Dagasszuk 3p/ / fokozaton.
4. Vegyük ki a tésztát a keverőedényből, és finoman gyúrjuk át lisztezett deszkán.
5. Osszuk 6 részre, formáljunk belőle kis kerek cipókat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe
és enyhe nyomással lapítsuk.
6. Vizes ecsettel kenjük át a tetejét, s szórjuk meg szezámmaggal.
7. Ezután minimum fél órát kelesszük letakarva langyos helyen. (max. egy óra)
8. Majd keverjük össze a tojást, a tejet, és kenjük át a zsemléket.
9. Előmelegített sütőben 200°C-on süssük 20-25 percig.
10. A zsemle akkor jó, amikor a teteje szép aranybarna, és a fogpiszkáló teszttel ellenőriztük, hogy nem ragad a tészta.
A lisztet variálhatjuk,de akkor bár nagyon finom,nem a klasszikus hamburger zsemle lesz belőle.
Teljeskiőrlésű lisztek,rozsliszt....
A vajat egy közepes lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet s a barnacukrot, simára keverjük. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor nagyobb tű...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűFélbevágjuk a banánt, tányérra helyezzük vagy kehelybe. Melléteszünk pár gombóc fagyit. Tejszínhabot nyomunk rá, csokival leöntjük, és megszórjuk cukorral.
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűBármilyen feltekerhető anyagra (bambusz, konyharuha, stb.) lefektetem egymás mellé a bacon szeleteket úgy, hogy ne legyen közöttük rés. Szétterítem rajta a sóval, borssal, fokhagym...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben hagyományos módon puhára pároljuk majd hűlni hagyjuk.(azok a fajták jók,amik egy kicsit szétfőnek,mert csak akkor áll össze) Közbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű