1,5 csésze liszt
fél csésze langyos tej
1 evőkanál tej
1 tojás
1,5 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
2 evőkanál olvasztott vaj
1,5 teáskanál szárított élesztő
fél teáskanál só
(a csésze 250 ml-es)
Gyúrd össze a hozzávalókat és egy tálban a szokásos módon keleszd meg. (Ha van kenyérsütő géped, abban a legegyszerűbb megdagasztani, keleszteni.)
Ezután formázz hengert a tésztából, vágd 5-7 részre (attól függően, mekkora tölcsér formára fogod feltekerni. A gombócokat letakarva hagy még 15 percig kelni, majd egy-egy adagot sodorj hosszú kígyóvá, enyhén lapítsd ki, és a kürtős kalácshoz hasonlóan az előre elkészített olajjal bekent (azért ne tocsogjon) kúpokra tekerd fel.
Kend be a felvert tojással. Sütés előtt ízlés szerint beleforgathatod szezámmagba, nagyobb szemű sóba, mákba, hogy díszesebb, ízletesebb legyen.
180 fokra előmelegített sütőben kb.15-18 perc alatt süsd aranybarnára. Mielőtt kivennéd belőle a „sámfát” hagyd állni pár percig. Ha már kihűlt, töltsd meg ízlésed szerint zöldséggel, sült hússal, sajtkrémmel, stb.
A lisztet átszitáljuk a sóval, beledörzsöljük a vajat. Kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, cipóvá gömbölyítjük, és legalább 1 órán...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHabverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat. Lábasban megolvasztjuk a cukrot, óvatosan felöntjük a tejszínnel és a tejjel, hozzáadjuk a sót, majd forrásig hevítjük. Apránként a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelbimbók külső leveleit leszedjük, megmossuk, lecsepegtetjük és megsózzuk. Előkészítünk 3 műanyag dobozt, aminek teteje van, tehát zárható. Először a lisztbe tesszük a kelbimb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTisztítva kell lemérni az adagokat. Össze kell keverni a a darált zöldségeket, fél órát hagyni, üvegekbe tölteni.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű