A paleo elvek rengeteg mindenben egyeznek a Gaps elvekkel, de nyilván mindenki a saját egyénre szabott étrendje szerint szelektálja majd az alábbi infókat. Sokat segíthetnek ezek az ötletek például abban az esetben,amikor a Gaps betegünk mellett a családot is valahogy át kellene szoktatnunk szépen lassan, elsősorban az ő egészségük érdekében is, másodsorban pedig, hogy nekünk se kelljen állandóan 2 felé főzni
ÁTSZOKTATÁSI TIPPEK RÖVIDEN:
Észrevétlen cserék:
Zsiradékok : étolaj helyett zsír, kókuszzsír , olívaolaj ( de ez magas hőfokon sokáig sütni nem jó )
Édesítők: kristálycukor helyett nyírfacukor, eritrit, stevia, minimális méz ízesítésre pld. paleo mézeskalács. A méz alapvetően kerülendő a paleoban magas fruktóz tartalma miatt. Napi szinten nem javasolt a fogyasztása.
Margarin, vajkrém helyett nem paleo, de még a legjobb a vaj átszokás idején illetve a libazsír, kacsazsír,mangalicazsír.
Lekvár, ketchup, majonéz, mustár – lehetőleg házilag készítsük el vagy cukormentes verziót keressünk.
Só: Himalája, parajdi vagy egyéb finomítatlan, adalékanyagmentes konyhasó (a bolti konyhasó ipari eljárás áldozata, nem ajánljuk)
Az összes védőfóliás felvágott, virsli, sonka, sajt helyett frisset venni, azaz keresni egy hentest, aki mindezt szója és adalékanyag mentesen legyártja. A sajt nem paleo, de aki nem tej érzékeny az minimális esetben fogyaszthat kemény sajtot. Én itt is inkább ízesítés szinten maradnék meg, azaz nem szeletekben falni, hanem rátenni egy paleo pizza vagy töltött cukkini tetejére. Napi szinten semmiképpen nem fogyasztanám.
Ízfokozók helyett zöldfűszer, szárított fűszer, csont stb. használata (magyarul nem leveskockát kell a vízbe dobni, hanem egy csirkefarhátat, sertéscsontot meg egy kis petrezselymet, hagymát ), gulyások, pörköltek, olaszos szószok alá is saját készítésű lecsót, paradicsomlevet. Itt megjegyzem, hogy a paradicsom, paprika és padlizsán nem paleo. Aki betartja az életmód szabályait és nem allergiás az kis mértékben (nem naponta) fogyaszthat napon érett terméseket, de nem üvegházit decemberben.
Észrevehető, de még nem drasztikus cserék:
Italok:
Szörp, üdítő helyett – gyümölcstea nyírfacukorral, eritrittel vagy frissen facsart gyümölcslevek, limonádé
Tej helyett kókusztej (vagy rizstej, ami nem paleo de a tehéntejnél jobb! ) a sima tejről való átszoktatáskor a keveréses módszert javaslom, azaz a tehéntejet keverni az új tejjel és növelni benne az új tej arányát addig ameddig már megszokja a gyerek az új ízt. Ez akár hónapokig is eltarthat. Felnőttek esetében is eltart egy darabig, amíg elfelejtjük a régi ízeket, de fő az egészség.
Ivójoghurt helyett – hideg kókusztej turmixok gyümölccsel
Kávéba nyírfacukor/eritrit és kókusztej ezt is meg kell szokni
Kakaó ugyanez
Ételek:
Levesek: minden levesből, amelyben eredetileg krumpli van kihagyni és helyette karalábét, zellert tenni többet bele.
Húsleves tészta nélkül sok hússal, zöldséggel. Tanuljuk meg szeretni a fehérrépát, zellert, karalábét is.
Liszt helyett önmagával ( azaz turmixolt főtt zöldséggel ) vagy kókuszkrémmel sűrítsük a főzelékeket.
A levest tanuljuk meg kenyér NÉLKÜL enni , vagy paleo sós bucival.
Gyümölcsleves kókusztejjel vagy krémmel hidegen elkészítve a legjobb. ( így megmarad benne a vitamin )
Főételek:
Fokozatosan hagyjuk el a kenyeret és próbáljuk meg az étel ízét élvezni nem a kenyérét.
Krumpli és rizs helyett más alternatívákat kínáljunk. Sajnos minden variációt végig kell próbálgatni amíg kialakul egy-egy családtag kedvence. Ezen a téren nagyon nagy eltérések lehetnek.
Köret javaslatok: zöldségpürék, zsírban sült krumpli utánzatok pld. zellerhasáb, sárgarépahasáb, keménysajttal rakott zöldségek, grillezett vegyes zöldségek, saláták vagy egész egyszerűen nyers zöldségköret vagy savanyúság. Mi rendszeresen fogyasztunk pld. sült húst nyers karalábéval, csemegeuborkával. ( Figyelem: a friss csírák hüvelyesekből , gabonákból nem paleok.)
Desszert, édesség, reggeli, uzsonna, tízórai:
A kész pék sütik vagy házi hagyományos sütik pld. fonott kalács helyett paleo süteményeket, krémeket kínáljunk.
(Ezek lehetnek torta formájúak, krémesek, muffinok, piték , piskóták, palacsinták, pudingok )
Először javaslom az édeskés liszteket próbálgatni: kókuszliszt, gesztenyeliszt, mandulaliszt, dió, mák, kakaó, mert ezek az alapanyagok a hagyományos konyhában is vannak, így a gyerekek is szívesebben megeszik. (Figyelem: a zabpehely és lisztje nem paleo. Kis mértékben átszokáskor kihúz a főzési nehézségekből, de ne fogyasszuk napi szinten ! )
Később próbálkozhatunk szezámliszt, napraforgóliszt, lenmagliszt, tökmagliszt ropogósokkal és kenyerekkel, bucikkal, zsemlékkel, rudakkal.
Itt fontos megjegyezni, hogy ezeknek annyival markánsabb ízük van a fehér liszthez képest, hogy ezeket meg kell szokni.
Azaz egy sós paleo kenyér kikísérletezése is családonként változó, olyat kell választani, amely elfogadható állagú és ízű a fehér kenyér után. Nálunk például a lenmag nem jön be. Egy gyerektől pedig nem várható el, hogy azonnal szívesen megegye a kreálmányainkat, legyünk velük türelmesek e téren.
Az aszalványok, magvak, zöldségek és a gyümölcsök terén legtöbbünknek van bepótolnivalója.
A szezonban éppen kapható variációkat kell változatosan kínálgatni és így megjelenhetnek új kedvencek is. Elképzelhető, hogy úgy nőttünk fel, hogy a fent említett alapanyagok nagy részét soha nem kínálták nekünk, vagy nem találkoztunk velük és nem is tudjuk, hogy szeretjük e. Jómagam hosszas listát tudok felsorolni ide azokból,melyeket most tanultam meg szeretni és napi szinten fogyasztom is őket a korábbiakkal ellentétben. Például a kesudió, török mogyoró, füge, datolya, sütőtök, szeder, zeller és még sorolhatnám. Ismerkedjünk meg a kínálattal! Gyerekeknek adjunk lehetőséget az ismerkedésre. ( Figyelem : a földimogyoró nem paleo. )
Akinek nem kattant át az agya elsőre a paleora és még mindig reszketve sétál a multik polcai előtt azoknak nagyon ajánlom Hans Ulrich Grimm A leves hazudik című könyvét és remélem azonnal elmegy a kedve attól, hogy önmagát illetve családját az élelmiszeripar szemetéből gyártott termékekkel mérgezze.
Tanuljunk meg olvasni ! Azaz elolvasni MINDEN címkét olyan terméken, amelyet el szeretnénk fogyasztani vagy magunkra szeretnénk kenni.
Sinka Miléna írása
Az összes hozzávalót összekeverjük, gombócokat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lelapítjuk őket. 150° -on légkeveréses módon megsütjük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tejet a túróval felforralom, majd leveszem a tűzről. Amikor is, a túró kicsapódik, elválik a savótól ( a savó egy halvány sárgás-zöldes folyadék), majd leszűröm tiszta pelenkán v...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KözepesA tojást felverjük és megkenjük vele a leveles tésztát. A parmezánt lereszeljük megszórjuk vele a tésztát, majd az olajbogyókat is rátesszük. Az olajbogyó finomra vágjuk, akár l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű