Családireceptkönyv.hu

Kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta: Az előzőleg összekészített kovász 40 dkg sima liszt 15 dkg langyos víz 1 dkg friss élesztő 2 teáskanálnyi só

Elkészítés:


A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem,formázom. Gyúrjuk át, formázzunk belőle egy cipót, hintsük meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk kelni 40-50 percet. Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk ismét bucira. Vegyünk elő egy akkora lábost, ami még elfér a sütőben, én ezt a ~25 cm átmérőjűt használtam.. Béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele a tésztát. Fedjük le, és így kelesszük 30-40 percet, addig gyújtsuk be a sütőt, maximumra (~220-230 C°).Ha megkelt a tészta, egy éles késsel bevágom a tetejét, és meghintem vékonyan liszttel.Sütöm 40-45 percet, majd ránézek, egy kicsit megspriccelem, és fedő nélkül teszem vissza és sütöm még 10-15 percet. Kiveszem az edényből, és megkopogtatom az alját, ha kong, akkor megsült. Rácsra teszem és hagyom langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával, így ropogós marad a héja.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kovász: 20 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó) 22 dkg langyos víz 5 g friss élesztő(NEM dkg ERRE FIGYELNI KEL) A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Medvehagymás fűszervaj
Medvehagymás fűszervaj

Kimérem egy tálba a vajat. A medvehagymát alaposan megmosom, majd felkockázom. Rászórom a vajra a medvehagymát és a sót, majd kézzel alaposan összedolgozom. Légmentesen zárható...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anette
Kínai mézes-ketchupos-szezámmagos csirkemell rizzsel
Kínai mézes-ketchupos-szezámmagos csirkemell rizzsel

A lisztet, keményítőt, sót elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk a tojást, és annyi vizet, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. A sütés során kell még víz, mert a tészta folyamatosan...

Elkészítési idő: 15 perc + sütés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pirított gomba sárgarépával
Pirított gomba sárgarépával

gombafejeket cikkekre vágjuk, a lábakat is feldaraboljuk. A répát felszeleteljük, és megdinszteljük egy kicsit az olívaolajban, majd a feldarabolt gombát és a fűszereket is hozzáa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Baconos chutney
Baconos chutney

A bacont vágjuk centis csíkokba, lehetőség szerint vastag falú serpenyőbe tegyük, amit ne melegítsünk elő és ne adjunk hozzá semmilyen zsiradékot, mert a bacon-ből ki fogjuk sütni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk