menu

Családireceptkönyv.hu

Gombás csirke diós rizzsel


Írta:

Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A csirkéhez:


5 deka szárított erdei gomba
2 kisebb csirkemell filé
só és frissen őrölt bors
40 deka friss gomba (pl. barna csiperke)
1 duci gerezd fokhagyma

20 deka lilahagyma
1 csokor petrezselyem
4 kávéskanál olívaolaj
4 evőkanál száraz fehérbor

A diós rizshez:

5 deka dióbél
1 evőkanál olivaolaj
½ fej vöröshagyma (6 deka)
20 deka rizs
kb. 3 ½ deci víz
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:


A szárított gombát beleszórom egy tálba, és annyi lobogó forró vizet öntök rá, hogy jó 5 centivel ellepje. 30 perc múlva, amikor már eléggé megszívta magát, leszűröm, és vékony csíkokra felvágva félreteszem. A gomba áztató levét nem öntöm ki, mert azzal főzöm majd a rizst.

Jöhet a többi hozzávaló előkészítése. A csirkemell filéket kettévágom, majd a négy húsdarabot megsózom és megborsozom. A friss gombát megtisztítom, aztán ugyanolyan vékonyra szeletelem, mint a szárítottat. A kétféle gombát összekeverem egy tálban. A hagymák következnek: megpucolom a fokhagymát meg a lilahagymát és az előbbit a kézi reszelő apró lyukú oldalán a gombakeverékhez reszelem, az utóbbit pedig vékonyan felkarikázom és a kezem ügyébe készítem. A rizsbe szánt fél hagymával csak annyi a teendőm, hogy apróra vágom.
A hagymák után elbánok a gombakeverékbe kerülő, és a tálaláshoz szükséges összesen 2 csokor petrezselyemmel is. Az illatos leveleket apróra vágom, az egyik felét a fokhagymás gombához keverem, a másik felét pedig parkolópályára állítom a vacsorafőzés végéig. Végül megsózom, megborsozom a fokhagymás-petrezselymes gombakevercset, és néhány perc alatt kevergetve megpirítom a diót is egy száraz serpenyőben.

Ezzel túlestem a munka nehezén, következik a csirkebatyuk kialakítása.
Letépek 12 darab 30x30 centis alufólialapot, aztán négyet közülük félreteszek. A többit párosával egymásra fektetem, és elkenek rajtuk 1-1 kávéskanálnyi olivaolajat úgy, hogy a széleken maradjon pár centis olajozatlan perem. Az olajozott részeken igazságosan elosztom a lilahagyma-karikákat, majd ezekre ráhelyezek egy-egy csirkedarabot. A húsokat megpakolom a gombakeverék negyedével, és mindegyik adagot megöntözöm 1-1 evőkanálnyi fehérborral. Ezek után a gombás csirkéket levegősen betakarom 1-1 félretett alufólia lappal, és olyan tasakokat készítek belőlük, amelyekből nem szökhet ki a gőz. Ehhez az alsó, dupla alufólia lapok széleit visszahajtom a felső lapra, majd a visszahajtott peremeket még néhányszor áthajtogatom, hogy jó szorosan tartsanak.
Miután ezzel elkészültem a diós rizzsel foglalkozom. Pontosabban először azzal a 28 centi átmérőjű, 6 centi mély teflonserpenyővel, amelyben elkészítem. Sütőpapíron körberajzolom a felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. A serpenyő műanyag nyelét beburkolom több rétegnyi alufóliába – ez majd megvédi a sütőben az erős hőtől – és most már csakugyan a diós rizsre összpontosítok.
Bemelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és amíg melegszik, megmérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a megpirított, kihűlt diót, aztán a serpenyőben 1 evőkanál olajon 2-3 perc alatt kevergetve puhára párolom az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, és sűrűn kevergetve pár percig pirítom. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vizet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom.
Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. Mehet a meleg sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt puhára párolódik. Ha a rizs elkészült, kiemelem a serpenyőt a sütőből, és gondosan letakarom néhány konyharuhával, hogy meleg maradjon.

Beállítom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), majd egy nagy sütőlemezen, vagy tepsin katonásan felsorakoztatom a csirkés tasakokat, amelyeknek tartalma 20 perc alatt megsül, miután a sütő elérte a kívánt hőfokot.

Tálaláskor két lehetőségem van. Vagy én bontom ki az alufóliabatyukból az omlós csirkeszeleteket a puha gombakörettel, és tányérra téve, melléjük kanalazom a diós rizst, vagy egyenként szétosztom a csomagokat és mindenki maga bontja ki a sajátját. De akárhogy is történik, mindenképpen érdemes még azon melegében a csirkéra szórni a maradék apróra vágott petrezselymet, hogy ezzel is fokozzuk az élvezetet.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek, Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Egészben sült csirke
Egészben sült csirke

a csirkét jól megmossuk, beletesszük egy sütőzacskóba a hagymát, fokhagymát és a paprikát jó apróra vágjuk hozzátöltjük az olajat, beleszórjuk a fűszereket jól összekeverjük, rá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkemell őzgerincben
Csirkemell őzgerincben

A tejfölt, a tojásokat, a sót, a borsot, az apróra vágott petrezselymet és a lereszelt sajtot összekeverjük. A csirkemellet felkockázzuk és a masszába vegyítjük. Az őzgerinc...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Krémes csirkés tészta spenóttal - diétás (GymBeam)
Krémes csirkés tészta spenóttal - diétás (GymBeam)

Először is készítsd el a tésztát. Rakd forrásban lévő sós vízbe és főzd az instrukciók alapján, al dentére (azaz ne túl puhára). Ha kész, tegyél félre valamennyit a megmaradt tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mustáros-fokhagymás csirkecomb
Mustáros-fokhagymás csirkecomb

A tejfölben elkeverjük az ízesítő anyagokat, a sajtot a tetejére meghagyjuk. A combokat egyesével, jó alaposan beleforgatjuk a masszába, majd egymás mellé helyezzük a tepsibe, a vé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk