Csirkemell 1 kg
A húst apróbb kockákra vágom. (Lehet sertés, csirke, pulyka…) Én most csirkemell filét használtam.
Gyros fűszerkeveréket készítek: (Ez a mennyiség 1 kg húsra értendő)
Minden fűszer őrölt legyen, vagy ha nem azt daráljuk, vagy mozsárban törjük meg.
Egy kávéskanállal szükséges az alábbi fűszerekből: oregánó, fűszerpaprika, fekete bors, köménymag, koriander, majoranna, kakukkfű.
Egy mokkáskanállal: bazsalikom, rozmaring, babérlevél, fahéj.
Ízlés szerint só és 4 gerezd fokhagyma összezúzva.
A fokhagyma kivételével a fűszereket alaposan összekeverjük és megszórjuk vele a húst, azt jól átforgatva. Lefedett edényben, legalább egy órát hagyjuk állni. Utána rátesszük a zúzott fokhagymát, még egyszer alaposan összekeverjük, és kevés zsiradékon a húst szép pirosra sütjük.
A wokban készítés, alaposan lerövidíti a sütési időt. Melegen tálaljuk.
Tetszés és ízlés szerinti friss zöldségeket (az enyémben volt: kígyó uborka héjastól, hónapos retek, ezt sem kell meghámozni, tv paprika, pritamin paprika, új hagyma, paradicsom, sajt) apró, vékony szeletekre (kockákra) vágtam. Ajánlom, tálalás előtt a sózást végezni, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, de ízt kapjanak.
Öntet:
Én kapros, fokhagymás öntetet készítettem hozzá.
Nagyon egyszerűen készül, natúr joghurtba vagy kefirbe keverjük bele az ízesítőket,
és alaposan keverjük ki.
Mindenki ízlésének megfelelően locsolja meg vele a zöldségeket.
Lehetőleg egyforma krumplikat válasszunk. Hámozás után, kb.3-5mm vastag és széles csíkokat vágtam belőle, (nekem van egy krumpli szeletelőm, ami könnyíti az elkészítését) megmostam, konyharuhával leszárítottam róla a vizet. Széles lábasban forrósítottam zsiradékot és szép pirosra sütöttem, közben megszórtam, házi ételízesítővel. Lyukas kanállal kiszedtem a zsiradékból, papírtörlővel leitattam róla a fölösleges zsiradékot és tálaltam.
A csirkét megpucolom, jól lemosom folyó víz alatt, részekre szedem, eltávolítom a nem kívánt főzéshez való nyálka, tüdő, és egyéb kis apróságokat, szárnyáról le veszem a hegyénél a...
Elkészítési idő: 20-perc Nehézség: KönnyűA húst kicsontozzuk, bőrét leszedjük, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk (én lefektetve, ferdén szeltem, így 12 db közel egyforma nagyságú szeletet kaptam) és besózzuk....
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA szalonnára fektetett sózott borsozott csirkecombot befedjük a hagymával paprikával becsomagoljuk és 21-25 percig sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májakat átmossuk, és feldaraboljuk. A zsírt felforrósítjuk, majd megfuttatjuk benne a felaprított hagymát. A paprikát feldaraboljuk, a paradicsomot felkarikázzuk, majd az egészet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű